Százezrek tüntettek vasárnap Washington központjában a terhesség-megszakítás jogának a védelmében. A demonstrálók a Bush-kormány női egyenjogúságot csorbító politikája ellen szálltak síkra. Hillary Clinton John Kerry szenátor támogatására buzdított, mivel a Demokrata Párt elnökjelöltje programjában nem támogatja a nők jogainak megcsorbítását.

A Menet a nők életéért elnevezésű megmozdulást a szervezők azért hirdették meg, mert úgy vélik, hogy George Bush amerikai elnök kormánya a meglevő jogok lopakodó és módszeres csorbítására törekszik, apránként lecsippentgetve a megszerzett vívmányokból. Felhívásukban utaltak arra, hogy Washington harmadik világbeli szervezeteknek szánt amerikai segélyeket törölt csupán azért, mert azok elismerik a nők jogát az abortuszra. A "globális szájpecek" rendelet a jogvédő szervezetek szerint káros hatású, mivel a pénzt családtervezési programoktól vonja meg, amelyeknek nincs közük az abortuszhoz.

Hillary Clinton, New York állam szenátora a felvonulás előtt az egyik legnagyobb női jogvédő szervezet, a Naral aktivistáival találkozva támogatásáról biztosította a megmozdulást, és arra buzdította a tüntetőket, hogy szavazzanak John Kerry szenátorra, a Demokrata Párt elnökjelöltjére az őszi elnökválasztáson, mivel a tét valójában a teljes női egyenjogúság. Hillary Clinton szerint a mostani amerikai kormány tele van olyan emberekkel, akik iszonytatónak tartják a legfelsőbb szövetségi bíróságnak az abortuszt törvényesítő 1973-as határozatát.

A tüntetésre csaknem hatvan országból érkeztek résztvevők az amerikai fővárosba. A szervezők 750 ezer főre kértek tüntetési engedélyt. Susan Sarandon, Demi Moore, Sharon Stone, Salma Hayek, Uma Thurman, Charlize Teron és Whoopi Goldberg hollywoodi filmsztárok is csatlakoztak a tüntetéshez.

Az Egyesült Államokban évek óta nem történt komoly kísérlet az abortusz alkotmányos betiltására, noha az célkitűzésként szerepel a Republikánus Párt programjában. George Bush elnök - az erőszak és a vérfertőzés esetét, és az anya életének veszélyeztetését kivéve - ellenzi az abortuszt. Az elnök ugyanakkor már jó ideje igyekszik eloszlatni a mérsékelt szavazók aggodalmait annak hangsúlyozásával, hogy még nem érett meg a helyzet az abortusz betiltására.

A különféle jogvédő szervezetek ugyanakkor az abortusz jogának aláásását látják a közelmúltban elfogadott törvényekben. Az egyik betiltott egy, a terhesség késői szakaszában alkalmazott módszert, egy másik pedig, amely az erőszak meg nem született áldozatáról szól, kettős bűncselekménynek minősíti a terhes nő elleni erőszakos támadást, külön áldozatnak tekintve a magzatot.

Washingtonban több száz katolikus hívő már szombaton tüntetett az abortusz jogáért a vatikáni nagykövetség előtt.