Csernobilra emlékeztek Ukrajnában

Istentiszteleteken emlékeztek meg a csernobili katasztrófa áldozatairól Ukrajnában. Az 1986 április 26-án bekövetkezett katasztrófában hivatalosan 31 ember vesztette életét, ám becslések szerint 1986 és 1990 között 25 ezer ember halt meg a sugárzástól, akiket a katasztrófa után vezényletek a helyszínre.

Körülbelül száz ember vett részt hétfőre virradóra az ukrán fővárosban a 18 évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-katasztrófa áldozatai emlékének szentelt istentiszteleten. A kijevi megemlékezés résztvevői a szemerkélő esőben virágokat helyeztek el a mentési munkálatok után rövid idővel meghalt tűzoltók tiszteletére emelt emlékmű talapzatánál. Istentiszteleten emlékeztek az áldozatokra Szlavutics városában is, ahol a 2000-ben bezárt atomlétesítmény egykori alkalmazottai laknak.

A csernobili atomerőmű 4. reaktora 1986. április 26-án hajnalban robbant fel. Ez volt az atomenergia békés felhasználása során bekövetkezett legsúlyosabb baleset, amelynek következtében Európa nagy részét sugárszennyezés érte.

A hivatalos adatok szerint a robbanásban 31 ember vesztette életét. Nem hivatalos becslések szerint 1986 és 1990 között 25 ezer ember - katona és polgári személy - vesztette életét, akiket a baleset után a helyszínre vezényeltek különböző mentési munkálatok elvégzésére, köztük a reaktor fölé emelt betonszarkofág felépítésére. A sugárszennyezés érte területről a balesetet követő napokban több mint 130 ezer embert telepítettek ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK