Hétfőn kezdődött az indiai választások harmadik fordulója. Ezen főként a hindi többségű államok szavazói voksolhatnak, összesen 172 millió ember. A harmadik forduló előtt zavargások voltak Kasmírban, ahol muzulmán fegyveresek tiltakoztak a választások ellen. Vasárnap tíz ember vesztette életét az öszecsapásokban.

Megkezdődött hétfőn az előrehozott indiai választások harmadik - elemzők szerint döntő jelentőségű - fordulója, amelynek során főként a hindi többségű államok szavazói járulnak az urnákhoz.

A szavazás öt fordulójában a több mint egymilliárd ember által lakott állam 670 millió választópolgára vehet részt, hogy megválassza az indiai törvényhozás alsóházának 543 képviselőjét. (Két további mandátumról az államfő dönt.) A harmadik fordulóra 172 millió szavazót regisztráltak. Eredményeket csak a május 10-i utolsó forduló után számolnak. Az első két fordulót április 20-án és 22-én tartották a kontinensnyi országban.

A mostani, harmadik forduló már a kezdetén zavargásokat hozott Kasmír Indiához tartozó részén, ahol a muzulmán szakadárok ellenzik a választások megtartását, mivel azok szerintük szentesíteni akarják a terület "törvénytelen indiai megszállását". Muzulmán szélsőségesek Szrinagarban, Dzsammu és Kasmír állam központjában kövekkel támadtak rendőrökre. Több szavazóhelyiséget nem tudtak felkeresni a választók a zavargások miatt. A választások harmadik fordulóját megelőző napokban Dzsammu és Kasmír, Asszám és Bihar államban legalább tíz halottja volt a választásokkal kapcsolatos zavargásoknak.

A független India történetében ez a tizennegyedik választás. A mostani forduló után május 5-én és május 10-én rendeznek még egy-egy fordulót.

Megfigyelők Atal Behari Vádzspaji miniszterelnök Bháratíja Dzsanata Pártját tartják a választások esélyesének, de úgy vélik, hogy az előző időszakhoz képest valamelyest csökkenni fog fölénye legfőbb vetélytársával, az Indiai Nemzeti Kongresszus párttal szemben.