Kivonulnak az amerikaiak Fallúdzsából

Kivonják az amerikai csapatokat Fallúdzsa térségéből. Helyüket egy újonnan összeálló iraki rendfenntartó erő katonái foglalják majd el. Az iraki összecsapásokban összesen tíz amerikai katona vesztette életét csütörtökön kora délutánig. A megszálló erők ellen több támadást is végrehajtottak az iraki ellenállók, hat civil is meghalt. Robbanás volt Mahmúdíjában és Baakúba közelében, Bagdadban vállról indítható rakéta végzett egy amerikai katonával.

Egy új egyezség értelmében kivonják az amerikai tengerészgyalogosokat az ostromlott Fallúdzsa alól, s a megszálló hatóságok lehetővé teszik, hogy már pénteken egy újonnan létrehozott össz-iraki biztonsági erő vonuljon be a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő városba - közölte a tengerészgyalogosok egyik parancsnoka. A Fallúdzsai Védelmi Hadsereg névre hallgató új haderő 1100 iraki katonából áll, s az egységet Szaddám Huszein elűzött iraki elnök hadseregének egyik volt tábornoka vezeti majd - mondta el Brennan Byrne alezredes.

Csütörtökön is folytatódtak az iraki ellenállók és a megszálló csapatok közti összecsapások. Nyolc amerikai katona meghalt, négy pedig megsebesült egy autóba szerelt pokolgéppel végrehajtott merényletben a Bagdadtól délre fekvő Mahmúdíjában. A merényletről egy amerikai katonai szóvivő adott tájékoztatást. Csütörtökön rajtuk kívül összesen hat polgári személy és két további amerikai katona vesztette életét Irak különböző pontjain elkövetett fegyveres támadásokban.

Egy iraki civil és egy amerikai katona akkor halt meg, amikor egy amerikai gépjárműoszlop ellen hajtottak végre robbantást Baakúba közelében. A város Mafrak nevű elővárosában egy építőanyag-telep közelében robbant pokolgép, egy amerikai konvoj elhaladásakor. A támadásban egy másik katona és két iraki megsebesült. Egy amerikai katonával egy vállról indítható rakéta végzett Bagdad keleti részén.

Fallúdzsa közelében négy iraki vesztette életét, amikor amerikai katonák tüzet nyitottak egy polgári személyekkel tömött kisbuszra csütörtökön egy a város határában felállított ellenőrzőpontnál. A kisbusz az ostromlott város felé tartott, amikor rálőttek, de azt nem tudni, hogy miért. Egy helyszínen lévő fotós szerint a gépkocsi megpróbálta áttörni az amerikai ellenőrző pont egyik útakadályát.

A helyi lakosok nagy számban hagyják el a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsát, miután a megszálló amerikaiak szerdán újabb légitámadásokat hajtottak végre a város ellen.

A dél-iraki Bászrában egy dél-afrikai civil vesztette életét egy olajipari cég bejáratánál, amikor egy gépkocsiban ülő fegyveres nyitott tüzet terepjárójára, aminek következtében a jármű falnak ütközött. Az autó dél-afrikai utasa meghalt, egy másik utas sértetlenül került ki a támadásból.

Az észak-iraki Kirkukban ismeretlen fegyveres megsebesített egy olajipari berendezések őrzéséért felelős tisztviselőt és két testőrét. Kirkuk közelében közben nagyszabású akcióba kezdtek az amerikai erők, akik gerillacsoportok feltételezett tagjait keresnek. Ötven gépjárművel százötven amerikai katona érkezett a Kirkuktól 85 kilométerre nyugatra lévő Zab településre, és hozzáláttak a térség átkutatásához - tájékoztatott a helyi rendőrfőnök. Egy helyi lakos szerint egy fiatal irakit agyonlőttek az amerikaiak, mert megpróbált elszökni. A katonák több tucat személyt őrizetbe vettek, ami azért lepte meg a rendőrségi elöljárót, mert a település közelében két hete nem voltak harci cselekmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKK