Két újabb, feltehetően SARS-szal fertőzött emberről tett bejelentést a kínai egészségügyi minisztérium. Az ázsiai országban ezzel négyre emelkedett az atípusos tüdőgyulladás gyanúja miatt megfigyelt emberek száma. Közben Tajvanon is karanténba helyeztek egy turistát, akin a betegség tüneteit észlelték. Kínában öt másik személyről derült ki, hogy elkapták a betegséget. Vietnam újra bevezette a repülőtéri SARS-ellenőrzést.

Két újabb feltételezett atípusos tüdőgyulladásos esetet jelentett be csütörtökön a kínai egészségügyi minisztérium. Ezzel négyre emelkedett azoknak a száma, akikről feltételezik, hogy a SARS betegség vírusával fertőződtek meg. További öt kínai esetben már megerősítették, hogy a SARS-vírus felelős a megbetegedésekért. Pekingben a május eleji ünnepek előtti elővigyázatossági intézkedésként 700 személyt különítettek el a betegség gyanúja miatt.

A vírus néhány hete jelent meg egy pekingi kutatólaboratóriumban. Az újabb feltételezett fertőzöttek egy 31 éves nővér édesanyja és nagynénje, egyikük állapota súlyos.

Kínában több országból, közöttük Ausztráliából, Oroszországból, Dél-Koreából és Japánból érkezett kutatók látogatták meg azt a pekingi kutatólaboratóriumot, amelynek két munkatársa is elkapta a veszélyes kórt. Napokkal a hatalmas utazási hullámmal járó május eleji ünnepek előtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai széles körű ellenőrzéseket végeznek Pekingben.

Karanténban egy turista Tajvanon, ellenőrzések Vietnamban

Tajvanon egy Kínából hazatért idős turistát különítették el a Kinmen-szigeten az egészségügyi hatóságok, miután a 78 éves férfinak magas volt a láza, és egyéb, a SARS-ra utaló tüneteket észleltek nála. A turista két hetet töltött Pekingben.

A vietnami repülőtéri hatóságok a járvány elkerülése érdekében felújították a szúrópróbaszerű egészségügyi ellenőrzést - írták a helyi újságok. A Ho Si Minh-városba érkező turisták közül egyeseknek megmérik a lázát, a város déli részén pedig karantént állítottak fel.