Szaddám volt tábornoka veszi át Fallúdzsát

Pénteken megkezdték a kivonulást Fallúdzsából a várost több hete ostromzár alatt tartó amerikai egységek. Az ellenőrzést a Fallúdzsai Véderő veszi át, melynek vezetője Szaddám Huszein egyik volt tábornoka.

A szemtanúk szerint megkezdték megerősített állásaik elhagyását az amerikai katonák az egy hónapja ostromlott Fallúdzsa déli és nyugati határánál. A város irányítását a Fallúdzsai Véderő nevű, körülbelül ezer irakiból álló fegyveres testület veszi át, melyet Szaddám Huszein egy volt tábornoka, Szalah tábornok irányít. A koalíciós hadvezetés azt reméli, hogy az irakiak nagyobb sikerrel lépnek fel a városban rejtőzködő ellenállókkal szemben.

Az erről csütörtökön megszületett megállapodással kapcsolatban azonban ellentmondásos hírek érkeztek, mivel a Pentagon péntekre virradó éjjel még azt közölte, hogy a kivonulás terveit még el kell készíteni, miközben egy helyi amerikai katonai vezető szerint már felkészültek a kivonásra.

Kérdés azonban, hogy a város irányítását átvevő iraki fegyveres erő miként birkózik meg a szélsőséges ellenállókkal, mennyire lesz hűséges a koalícióhoz, és tagjai között vajon lesznek-e ellenállók is.

A kivonulást megelőző éjjel még heves összetűzések folytak a városban, melyet újfent támadott az amerikai légierő is. F-16-os és F-18-as gépek hat precíziós bombát dobtak azokra az épületekre, ahol az iraki fegyveresek rejtőzködtek, vagy ahonnan rendszeresen lőtték az amerikaiakat. Két épület összedőlt.

A városban tevékenykedő orvosok szerint legalább 600 ember vesztette életét, és ezrek hagyták el a várost az április 5-étől folyó ostrom miatt - írja a BBC News.

KAPCSOLÓDÓ CIKK