Turbánpert nyert egy New York-i rendőr

A New York-i bíróság igazat adott annak a szikh vallású exrendőrnek, akit azért távolítottak el állásából, mert nem volt hajlandó turbánja helyett a hagyományos nyolcszögletű rendőrsapkát viselni, és nem vágatta le a szakállát. Felettesei korábban arra hivatkozva távolították el állásából, hogy turbánban senki sem tekintené őt komoly közlekedési rendőrnek.

Vallási megkülönböztetés miatti per nyert korábbi munkaadója, a New York-i rendőrség ellen Jasjit Singh Jaggi, egy szikh vallású exrendőr. Jaggit azért függesztették fel állásából, mert vezetői utasítására nem volt hajlandó levágatni a szakállát, és turbán helyett hagyományos New York-i nyolcszögletű rendőrsapkát ölteni. A bírósági döntés értelmében Jaggit vissza kell venni a rendőri állományba. A férfi szerint a döntés "nagy győzelem a szikheknek".

Az indiai szikh vallás szigorú előírásai szerint a férfiak nem vágathatják le sem a hajukat, sem a szakállukat. A hosszú hajat a fejtetőn kontyba fogva, turbán alatt viselik - ez azonban élesen szemben áll a New York-i rendőrség szabályzatával, amely megköveteli a rövid hajat, és a nyolcszögletű rendőrsapka viselését. Jaggi korábban felajánlotta parancsnokainak, hogy fehér turbánt visel, rajta a szokásos sapkajelvénnyel, de visszautasították - írja a BBC News.

A New York-i rendőrség továbbra sem helyesli a vallásos fejfedők viselését. A bírósági döntéssel kapcsolatban elmondták, attól tartanak, hogy turbánban senki sem veszi majd komolyan Jaggit. "Ugyanakkor vészhelyzetben nem tudja felvenni a gázmaszkot" - figyelmeztet a turbánviselés veszélyeire a New York-i rendőrség közleménye.

KAPCSOLÓDÓ CIKK