Várhatóan ENSZ-felhatalmazással vesznek majd részt a biztonság fenntartásában nemzetközi erők Irakban az iraki hatóságoknak tervezett hatalomátadás után - közölte a világszervezet főtitkára. Kofi Annan az NBC amerikai televízió egyik vasárnapi műsorában elmondta, hogy a Biztonsági Tanácsban új határozat készül Irakról.

A dokumentum a június 30-ig tervezett hatalomátadás utáni időszakkal foglalkozik, s ennek részeként adna felhatalmazást arra, hogy amerikai parancsnokság alatt nemzetközi erők vegyenek részt a biztonság fenntartásában.

A főtitkár elmondta, hogy az amerikai kormány jelenleg nagy diplomáciai nyomást fejt ki Franciaországra, Németországra és Oroszországra, ám ennek ellenére, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy ez a három ország katonákat küldjön Irakba. "A határozat arra bátorítja majd a világ kormányait, hogy működjenek együtt az iraki helyzet stabilizálását szolgáló tényleges nemzetközi erőfeszítésekben. Mindenkinek az az érdeke, hogy tegyünk valamit az iraki helyzet stabilizálásáért" - fogalmazott Kofi Annan, aki ugyanakkor kifejtette: a közel-keleti térségben, a térséggel szomszédos országokban fokozódott az erőszak, több terrorista támadás történik, mint az iraki háború kitörése előtt. 

Mint mondta, nehéz lenne pontos választ adni arra, hogy mindezért az Irak ellen indított háború a felelős-e, vagy sem. "Tény az, hogy ma az egész világon nagyon nehéz a biztonsági helyzet, nem csak Irakban" - tette hozzá.