Kormányalakítási tárgyalások Varsóban

Lengyelországban várhatóan hétfőn megalakítja kormányát a Leszek Miller utódjául jelölt Marek Belka. A kormány hivatalba lépéséhez parlamenti jóváhagyásra van szükség, ami
megfigyelők szerint erősen kétséges.

Egy nappal Lengyelország európai uniós csatlakozása után, vasárnap délután lemondott Leszek Miller miniszterelnök és kormánya. Aleksander Kwasniewski államfő már korábban Marek Belka volt kétszeres pénzügyminisztert és miniszterelnök-helyettest jelölte a május 2-a után létrehozandó új kormány elnökének tisztségére.

Az 51 éves Belka előzőleg jelezte, hogy a kulcsfontosságú tárcák élén nem tervez változást. A kormány hivatalba lépéséhez parlamenti jóváhagyásra van szükség, ami megfigyelők szerint erősen kétséges a törvényhozási erőviszonyok fényében. Nem kizárt, hogy a varsói parlament már a hét első napjaiban szavaz arról, hogy bizalmat ad-e Marek Belka új kormányának.

A kialakult helyzet súlyosan árt Lengyelország nemzetközi tekintélyének. A hatalmi űr akadályozza az uniós csatlakozást követő, legégetőbb intézkedések megtételét, másrészt elriasztja  a külföldi beruházókat is.

Leszek Miller miniszterelnök március végén jelentette be, hogy május 2-án távozik hivatalából, miután a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség képviselőinek egy csoportja Marek Borowski házelnök vezetésével egy új baloldali pártot alapított, és ezzel a kormánypárt kettészakadt.

Az utódnak jelölt Belka 2003 júniusától Irakban dolgozott, kezdetben a nemzetközi segélyek koordinálásával bízták meg. Március végén járt le iraki megbízatása. 2002. július 2-i lemondásáig a Miller-kormány pénzügyminisztere volt. A pénzügyi tárcát vezette néhány hónapig a 90-es évek közepén Wlodzimierz Cimoszewicz kormányában is.

Belka nem élvez egyértelmű támogatást a pártok részéről. A Lengyel Parasztpárt elnöke úgy nyilatkozott, hogy pártja számára nehezen elfogadható, "inkább lehetetlen" Belka jelöltségének elfogadása. Az SLD koalíciós társa, a Munka Uniója elnöke, Marek Pol korábban feltételekhez kötötte az új kormány támogatását. Az egyes pártokon belül is megoszlanak a vélemények Belka jelöltségéről.
   
A Lengyel Parasztpárt és egy törpe frakció kivételével az ellenzék zöme egyértelműen új választásokat akar. Kwasniewski közölte, hogy ha a kormány létrehozásának kísérlete kudarcot vall, idén augusztusban rendezik meg az előre hozott parlamenti választásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK