Öngyilkosmerénylő-szűrőt fejlesztett ki Izraelben

Az öngyilkos merénylők által magukra erősített robbanószerkezetet vagy akár vegyi fegyvert több tíz méterről is érzékelni képes lézerkészüléket fejlesztett ki egy izraeli cég - jelentette be hétfőn a cég egyik vezetője.

A katonai berendezéseket gyártó International Technologies Lasers Ltd. (ITL) cég három évvel ezelőtt kezdte fejleszteni a lézeres színképelemzés elvén alapuló készüléket. Ami Rudich, az ITL üzleti igazgatója elmondta, hogy a gyártmány még azt is ki tudja mutatni, ha valaki csak dolgozott robbanószerrel, ha a testén vagy a ruháján maradt részecske az anyagból. Felderítési pontossága majdnem száz százalékos, és prototípusa 6-8 hónap múlva készül el. A cég termékével a légiforgalmi ipart célozza meg elsősorban, és jelenleg már üzleti tárgyalásokat folytat két jelentős amerikai céggel - mondta az igazgató.

Az ITL fejleszti a termék egy olyan változatát is, amelyet az izraeli védelmi minisztériumnak akar értékesíteni, valamint egy olyan változatot is, amely érzékeli, ha valamely dokumentumon maradt valamilyen anyagrészecske.

Ha az izraeli hadsereg esetleg alkalmazni fogja a készüléket, akkor az ellenőrzőpontokon sokkal gyorsabban el tudják majd végezni az Izraelbe belépő palesztinok ellenőrzését, az ellenőrzendőknek nem kell felhúzniuk hasukról felsőruházatukat, hogy látszódjon: nincs a derekukra erősítve robbanóöv - mondta Rudich.

A készülék több tíz méter távolságban a föld alá rejtett, vagy álcázott robbanószerkezetet is kimutat. Az ilyen pokolgépekkel jelenleg az amerikai erőknek van a legnagyobb gondjuk Irakban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK