Aszlan Abasidze adzsár vezető csütörtökön hajnalban lemondott tisztéről és elhagyta Adzsáriát. A lemondott adzsár vezető fiával, aki  Batumi polgármestere volt, együtt repült Moszkvába. Abasidze távozásával elhárult a polgárháború veszélye az adzsár autonóm köztársaságban.

Az adzsár autonóm köztársaság volt vezetője Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával együtt Moszkvába repült. Ivanov néhány órával korábban érkezett Batumiba. A repülőtérről egyenesen Abasidze rezidenciájára ment, ahonnét már az adzsár vezetővel együtt tért vissza.

Az orosz fővárosba induló gép fedélzetén volt Aszlan Abasidze Georgij nevű fia is, aki az elmúlt három évben Adzsária közigazgatási központjának, Batuminak volt a polgármestere. Családtagjaival együtt távozott Adzsáriából Abasidze több közeli munkatársa is.

Aszlan Abasidze lemondásának és távozásának hírére népünnepéllyé változott Batumiban a napok óta tartó tüntetés. A Batumi egyetemnél összegyűlt mintegy tízezernyi tüntetőnek Zurab Zsvanija grúz miniszterelnök vitte a hírt. A grúz kormányfő jelen volt Abasidze és Ivanov tárgyalásán.

Zsvanija az adzsár televízióban megerősítette: nem esik bántódása a lemondott Abasidze híveinek. Korábban Mihail Szaakasvili igérte meg, hogy garantálja az adzsár vezető és családja biztonságát, ha Abasidze kész lemondani és önként távozni.

A grúz miniszterelnök egyben felszólította Adzsária lakóit, hogy egy héten belül szolgáltassák be azokat a fegyvereket, amelyeket az elmúlt években Abasidze parancsára osztottak ki a lakosságnak. Bejelentette, hogy Szaakasvili grúz elnök utasítást adott arra, hogy a grúz belügyminiszter vezetésével külön testület álljon fel az adzsáriai rendfenntartó erők és fegyveres szervezetek munkájának irányítására.

Szaakasvili utasítást adott arra is, hogy a rendfenntartó és biztonsági erők vegyék át Adzsáriában a stratégiai fontosságú intézmények, vállalatok és létesítmények védelmét.

Mihail Szaakasvili a grúz televízióban Abasidze távozását bejelentve úgy fogalmazott: új szakasz kezdődik az autonóm köztársaság és egész Grúzia életében, a demokrácia, a béke, a nyugalom kora, s megkezdődik Grúzia tényleges egységének megteremtése.