Rodrigo Rato volt spanyol pénzügyminisztert választották meg kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának. Az 55 éves Rato június elsején lép hivatalába. Egyben ő lesz a 184 tagállamot tömörítő IMF igazgatótanácsának elnöke is.

A 24 tagú igazgatótanács kedden szavazott az új vezérigazgató személyéről, mivel az IMF eddigi első számú embere, a német Horst Köhler március elején lemondott tisztéről, mivel jelöltként indul a német elnökválasztáson.

Hat évtizedes fennállása óta mindig európai vezetője volt a Nemzetközi Valutaalapnak, míg testvérszervezetének, a Világbanknak az élén mindig egy amerikai áll.

Áprilisban a fejlődő országok egy csoportja azt követelte az IMF vezetésétől, hogy vessenek véget az európai hagyománynak, s nemzetiségétől függetlenül a legmegfelelőbb személyt válasszanak meg a szervezet vezetőjének, nyílt és átlátható módon.

Rodrigo Rato március közepén "veszítette el munkáját", miután a jobboldali spanyol Néppárt váratlanul vereséget szenvedett a törvényhozási választáson a spanyol szocialistáktól.