Golyó általi halálra ítéltek hat bolgár egészségügyi dolgozót és egy palesztin orvost Líbiában. A vádlottak a bíróság szerint szándékosan fertőztek meg líbiai gyermekeket AIDS-szel. Az ítélet ellen fellebbeznek az 1999 óta fogva tartott szakemberek, akik szerint nem ők, hanem az érintett kórház rossz higiénés viszonyai okozták a fertőzéseket.

Egy líbiai bíróság golyó általi halálra ítélte csütörtökön azt a hat bolgár és egy palesztin egészségügyi szakembert , akiket azzal vádoltak, hogy líbiai gyermekeket fertőztek meg szándékosan HIV-vírussal. Az ítélet nem jogerős.

A bolgár hatóságok szerint az elítéltek fellebbeznek az ítélet ellen. "A bolgár kormány folytatja erőfeszítéseit, hogy mozgósítsa a nemzetközi közösséget, az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy a vádlottakra tisztességes ítéletet mondjon ki egy másik bíróság" - közölte a bolgár kormányszóvivő.

A Tripoliban 1999 elején őrizetbe vett öt nővért és két orvost bűnösnek találták abban, hogy 426 líbiai gyermeket a halálos AIDS betegség kórokozójával fertőztek meg vérkészítmények révén. Az ellenük folyó bírósági eljárás folyamán Kadhafi még azzal is megvádolta őket, hogy a CIA és az izraeli titkosszolgálat utasítására cselekedtek, igaz utóbb ezt a vádat visszavonták.

Az öt nővér és a két orvos mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat. Azt állították, fogvatartóik naponta verték, elektromossággal kínozták és szexuálisan zaklatták őket. A fertőzések szerintük nem az ő tetteik, főkét nem nemzetközi összeesküvés következtében történtek, hanem a kórházban uralkodó rossz higiénés viszonyok miatt. Ezt a védelem szakértői is megerősítették.

Nyugati diplomaták szerint a bolgárokat és az egy palesztint igazából csak bűnbakként használták fel, hogy legyen kire kenni a Líbiában hatalmas botrányt okozó tragédiát. A Bengáziban lévő kórházban ugyanis több mint 400 gyermek fertőződött meg AIDS-szel, és közülük állítólag húszan már meg is haltak azóta.

Líbia újabb keletű nyitásával a nemzetközi politika felé sokan azt gondolták, hogy az egészségügyi szakembereket szabadon engedik. Az ítéletet megelőző este az amerikai külügyminiszter megígérte bulgár munkatársának, hogy minden tőle telhetőt megtesz a foglyok érdekében. Az Európai Unión kívül az Amnesty International és más jogvédő szervezetek is elítélték a líbiai bíróság döntését. A bolgár igazságügyi minisztert sokkolta az ítélet, ami szerinte igazságtalan és minden alapot nélkülöz. Anton Stankov közölte, elvárják partnereiktól, de különösképp az EU-tól, az USA-tól és a NATO-tól, hogy fellépjenek egy igazságos eljárás érdekében.

A fertőzött gyermekek hozzátartozói ugyanakkor elégedettek a bíróság döntésével. "Az ítélet igazságos. Amit tettek, az emberiesség elleni bűn. Bombát helyeztek el gyermekeinkben" - idézte a CNN az egyik elhunyt gyermek nővérét.

[origo]/MTI