Gallup: Szoros a verseny az amerikai elnökségért

Az év eleje óta tartó hullámzások után holtverseny látszik kialakulni a két amerikai elnökjelölt támogatottságában. Az amerikai Gallup CNN által ismertetett legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a két jelölt egyaránt 47-47 százalékos támogatással bír az összes szavazó körében. Bush tevékenységének megítélése ugyanakkor január óta folyamatosan rosszabbodik.

Majdnem megegyezik a két amerikai elnökjelölt - George Bush jelenlegi elnök és demokrata kihívója, John Kerry - támogatottsága a Gallup legutóbbi közvélemény-kutatása szerint. A CNN által közölt felmérésből kiderül, hogy az összes szavazó körében holtverseny alakult ki a két jelölt között. Mindkettőjük 47 százalékos támogatással bír, míg a magukat biztos szavazóknak mondók körében Kerry egy százalékos előnyt élvez (49-48).

Az őszi amerikai elnökválasztás két indulója támogatottságában jelentős hullámzások voltak megfigyelhetők az év eleje óta. Bush január közepén 12 százalékos előnnyel indított a felmérések szerint, ám ez lassan elolvadt, és Kerry került vezető helyzetbe februárban, ugyancsak 12 százalékos előnyre szert téve. Március végére azonban újra feljött Bush és ha kis különbséggel ugyan, de nagyobb támogatottságot tudhatott magánénak Kerrynél.

A legfrissebb felmérés szerint Bush tevékenységének megítélése még soha nem volt ilyen kedvezőtlen elnökségre lépése óta, és folyamatosan romlik. A megkérdezettek 48 százaléka nem elégedett ugyanis munkájával, igaz, ha egy százalékkal is, de azok vannak többségben, akik elégedettek Bushsal. Két hete ugyanakkor ez az arány még 52-45 volt az elégedettek javára.

Egyre nő azok száma is, akik elégedetlenek a dolgok folyásával az Egyesült Államokban. A friss felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka elégedetlen, míg 36 százalékuk elégedett ezzel, ám januárban még az elégedettek voltak többségben 55-43 százalék arányban.

A felmérés során arra is keresték a választ, hogy a szavazók mennyire elégedettek Bush különböző területeken kifejtett tevékenységével. A gazdasággal kapcsolatban a megkérdezettek 56 százaléka volt elégedetlen az elnöki teljesítménnyel 41 százalékkal szemben, a külügyek intézésében ugyancsak az elégedetlenek száma nagyobb (53-42), ezek az arányok január óta fordultak meg, akkor még az elégedettek voltak többségben.

Az iraki szituáció kezelésével kapcsolatban a válaszadók között megint csak az elégedetlenek aránya (55 százalék) volt magasabb, mint az elégedetteké (42 százalék). Csökkent az elégedettek aránya Bush terrorizmusellenes politikájával kapcsolatban is, de itt még többségben vannak (52 százalék elégedett, 45 elégedetlen) - áll az amerikai Gallup felmérésében, melyet 1000 ember megkérdezésével végzett május 2. és 4. között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK