A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a magyar kormány anyagi segítségével ismét fel kívánja állítani a vajdasági Borban Radnóti Miklós szobrát - erősítette meg az újvidéki Magyar Szó című napilap értesülését Kasza József.

Az újvidéki lappal - a szerdai cikke szerint - a Határon Túli Magyarok Hivatalában közölték, hogy a Radnóti-szobor újbóli felállításában anyagi segítség formájában részt vállal a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

Kasza József tudomása szerint a magyar kormány vállalta az alkotóművész díjának kifizetését, az MVSZ pedig saját forrásaiból fedezi a szobor kiöntésének és felállításának költségét. "Azt szeretnénk, ha Radnóti Miklós halálának az évfordulójára ez a szobor állna" - tette hozzá.

Kasza emlékeztetett: Borban, ahol a költő munkaszolgálatosként töltötte életének utolsó napjait, már állt szobra Radnótinak, de azt a milosevici időkben valaki ledöntötte, ellopta és valószínűleg beolvasztotta.
"Tavaly ősszel még a szobor helyét koszorúzhattuk meg, (...) én hiszem azt, hogy 2004 októberében állni fog a szobor" - hangsúlyozta Kasza József.

Egy évvel ezelőtt a korábbi szobor alkotója, Varga Imre Kossuth-, és Herder-díjas szobrászművész azt nyilatkozta, hogy a mű újraállítása becslések szerint mintegy 10 millió forintot igényel.