Szerbiában jelenleg olyan nagy az elnyomás, annyira erősen érvényesül a szerb ideológia, hogy a vajdasági magyarság beolvadása szinte már elkerülhetetlennek látszik - jelentette ki a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

"A betelepítés 1920 óta folyamatosan tart a Vajdaságba, a nemzeti struktúra megváltoztatása ellen pedig sajnos eddig egyetlen magyar kormány sem emelt szót" - mondta Kasza József egy fórumon. Hozzátette: Szerbiában a decemberi választások óta a "milosevicsi rendszer" visszarendeződése tapasztalható, az állami és gazdasági vezetésbe sorra térnek vissza a letűnt rendszer emberei. "Félő, hogy a sötét középkorba taszítanak vissza bennünket, egyre nagyobb szakadék választ el bennünket a modern világtól" - mondta.

A VMSZ elnöke elmondta: a vajdasági magyarok örülnek annak, hogy az anyaország csatlakozott az Európai Unióhoz. A délvidéken élők azonban attól tartanak, hogy két év múlva, amikor Magyarország kiépíti a schengeni határt, a vajdasági magyarság teljesen elszigetelődik.