A lengyel miniszterelnök-helyettes azt szeretné, ha 2004 végéig kivonnák a lengyel katonákat Irakból. A lengyel katonák kivonásának vagy mandátumuk átalakításának lehetőségein már dolgoznak a kormányszervek. A lengyel csapatok esetleges maradásuk esetén ENSZ-békefenntartókká válnának.

Izabela Jaruga-Nowacka lengyel miniszterelnök-helyettes szerint jó lenne, ha idén év végéig kivonnák a lengyel katonákat Irakból. A Baloldali Demokratikus Szövetséggel (SLD) koalícióban kormányzó törpe Munka Uniója nemrég megválasztott új elnöke a Zycie Warszawy című lengyel lapnak nyilatkozva elmondta: Marek Belka miniszterelnök menetrendet készít elő az Irakban állomásozó lengyel csapatok kivonására vagy mandátumuk módosítására; az utóbbi változat értelmében a lengyel katonák stabilizáló erőkből ENSZ-békefenntartókká válnának.

Katarzyna Piekarska, az SLD alelnöke kormánynyilatkozatot vár az iraki kontingens ügyében. A fővárosi lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy várakozásai szerint Jerzy Szmajdzinski nemzetvédelmi miniszter a közeli napokban előterjeszti a kivonulás vagy a mandátummódosítás menetrendjét.

Egyes katonai szakértők szintén kétségeiket fejezték ki az iraki lengyel elkötelezettség értelmét illetően. Bronislaw Komorowski volt nemzetvédelmi miniszter, az ellenzéki Polgári Platform parlamenti képviselője szerint az iraki misszió elérte a lengyel lehetőségek határát, és szertefoszlottak azok a lengyel álmok is, hogy az iraki szerepvállalásból az ország gazdasági előnyöket húzhat.

Boleslaw Balcerowicz nyugalmazott altábornagy, a lengyel nemzetvédelmi akadémia volt rektora szerint a lengyel katonák csak békefenntartói küldetés keretei között, pontosan körülhatárolt nemzetközi mandátummal maradhatnának Irakban. Lengyelországot csak a tisztesség érzete tartja vissza attól, hogy teljesen kivonuljon Irakból - mondta a lapnak.

Marek Belka kormányfő, aki május 14-én tartja expozéját a szejmben, majd bizalmi szavazást kér kormányáról, a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádióban úgy nyilatkozott, hogy "Lengyelország nem akar sokáig Irakban maradni", de a kivonulás határidejét jelenleg nem lehet meghatározni. "Nem akarunk visszavonulót fújni, ami destabilizálná az általunk igazgatott iraki övezetet, és nem válna éppen dicsőségünkre a világon" - hangsúlyozta Belka, megjegyezve, hogy ebben az ügyben a miniszterelnök, a külügyminiszter vagy a nemzetvédelmi miniszter szava a döntő.