Két konténernyi erősen sugárzó radioaktív anyagot foglaltak le az ukrán hatóságok, és az ügyben szerte az országban őrizetbe vettek több gyanúsítottat. A cézium-izotópért két kijevi személy konténerenként hatvanezer dollárt fizetett volna.

A rendőrség és az állambiztonság ügynökei által végrehajtott közös akcióban őrizetbe vettek három férfit a Krím-félszigeti Szimferopolban, és lefoglaltak tőlük két konténernyi, 137-es atomszámú cézium-izotópot - közölte Jurij Kondratyev rendőrségi szóvivő az Interfax hírügynökséggel. Az ország más részein további gyanúsítottakat vettek őrizetbe, de számukat nem közölte.

A hatóságok bizalmas értesülést kaptak arról, hogy két kijevi személy céziumot akar vásárolni, és hajlandó konténerenként 60 ezer dollárt fizetni érte. Kondratyev szerint fontos volna tudni, hogy mire akarták használni a radioaktív anyagot.

Nyugati országok és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már többször figyelmeztette a világot, hogy a volt szovjetköztársaságok, köztük Ukrajna, a radioaktív anyagok illegális kereskedőinek piacává vált.