Egyre több kritika éri az amerikai védelmi minisztert az iraki foglyokkal kapcsolatos bánásmód miatt. Donald Rumsfeldet még George Bush is megfeddte egy személyes beszélgetésen, és a szenátus egyes tagjai szerint nem éli meg posztján az őszi elnökválasztást. Közben újabb felvételeket tett közzé a Washington Post című amerikai napilap a kínzásokról, amelyek a bagdadi Abu Garib börtönben folytak. A Vöröskereszt szerint az általuk a börtönben tapasztalt dolgok még a képeken láthatóknál is szörnyűbbek voltak.

Fehér házi források szerint az elnök személyes beszélgetésen megfeddte Donald Rumsfeld védelmi minisztert. A névtelenül nyilatkozó vezető szerint Bush "nem elégedett" azzal, ahogyan minisztere informálta őt a bagdadi börtönben folyt kínzások miatt indult vizsgálatról, és az ezzel kapcsolatban Rumsfeldtől kapott információk mennyiségét is kevesellte. Bush állítólag felettébb felidegesítette, hogy a sajtóból kellett értesülnie a kínzásokról, holott már márciusban készült erről egy katonai jelentés.

Más források szerint Rumsfeld és a Pentagon az utóbbi hónapokban számos alkalommal elutasította az amerikai külügyminisztérium és az iraki átmeneti kormányzat kéréseit, hogy foglalkozzanak az iraki foglyokat érintő problémákkal. Colin Powell külügyminiszter állítólag több megbeszélésen - amelyeken Rumsfeld is jelen volt - sürgette, hogy engedjenek szabadon annyi iraki foglyot, amennyit csak lehet, és azokkal, akiket nem engednek el, bánjanak megfelelően, ám a védelmi miniszter nem tett semmit - írja a Washigton Post.

A védelmi minisztert szerdán az amerikai szenátus tagjai egyhangúan kritizálták. Rumsfeldet pénteken hallgatja meg a szenátus katonai bizottsága, ahol állítólag az egyik küldött megkérdezi majd tőle, nem szándékozik-e lemondani. Rumsfeld többek szerint nem éri meg posztján az ősszel esedékes amerikai elnökválasztást.

Újabb képek a bagdadi kínzásokról

Közben újabb sokkoló képek kerültek elő, amelyeken iraki foglyok kínzása látható. A Washington Post című amerikai napilap által közzétett felvételek többsége az eddigiekhez hasonlóan ugyancsak a bagdadi Abu Garib börtönben készültek. A lap birtokába közel ezer digitális fénykép került, amelyeken egyebek mellett meztelenre vetkőztetett, különböző pozitúrákban kikötözött, nyakukban pórázt, fejükön esetenként csuklyát viselő iraki foglyok láthatók, gyakran amerikai katonák társaságában.

A Washington Post szerint a képeket - amelyeket tavaly nyár óta készítettek egészen idén tél végéig - egymás között terjesztették az Abu Garibban szolgáló katonai rendészek. A digitális kamerákkal készített képeket CD-kre írták ki, és így adogatták egymásnak a katonák A felvételeken a kínzások mellett egészen hétköznapi képek is vannak a mindennapi katonaéletből, de vannak olyanok is, amelyeken szexuális aktust mímelnek a katonák egymás között.

Ez az újabb adag fényképfelvétel további bizonyíték a Szaddám-rezsim idején is hírhedt börtönben folyó kínzásokra, amelyekről már egy amerikai katonai jelentés is készült az év elején. A vizsgálatot vezető Antonio Taguba tábornok szerint a foglyokat szexuális aktusra kényszerítették, kínzással, megerőszakolással, kutyákkal fenyegették, emellett elrejtették őket a Vöröskereszt ellenőrzéseikor, és ezekkel a tettekkel a katonák megsértették a nemzetközi jogot.

A képek várhatóan csak növelik az arab világ felháborodását, amelyet hiába próbált szerdán arab tévécsatornáknak adott interjúkban tompítani az amerikai elnök. George Bush ugyanis - igaz, undorítónak nevezte a tetteket és megígérte, hogy nem fordul elő többé, és felelősségre vonják a tetteseket - elmulasztott bocsánatot kérni. Helyette a Fehér Ház közölte több alkalommal, hogy az elnök igazából nagyon sajnálja a történteket. Jelentések szerint az arab világban közönyösen fogadták az amerikai elnök megnyilvánulását.

A valóság szörnyűbb volt a képeknél

Csak a jéghegy csúcsa az, ami a Bagdad melletti Abu Garib börtön foglyain elkövetett visszaélésekről készült fotókon látszik - állítja a Nemzetközi Vöröskereszt egy jelentésében. "Nincs szükségünk fotókra ahhoz, hogy tudjuk, mi folyik az Abu Garib börtönben, és ami ott folyik, az elfogadhatatlan" - nyilatkozta Antonella Notari, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szóvivője a Le Monde-nak. A vezető francia lap csütörtöki számában közölt cikk szerint a börtönben a nyilvánosságra került képeknél "sokkal szörnyűbb" dolgokat is elkövettek iraki foglyokkal.

Az ICRC munkatársai öt-hat hetenként bejelentés nélkül felkeresték a börtönt. Az ott tapasztaltakkal kapcsolatban a szervezet több jelentést és ajánlást küldött a helyi brit és amerikai hatóságoknak, később pedig a londoni és washingtoni illetékesekhez juttatták el beszámolóikat - mondta a szóvivő. "Tudtuk, mi zajlik Abu Garibban, és meg is mondtuk az amerikaiaknak, hogy ez elfogadhatatlan" - nyilatkozta.

Az ICRC gyakorlatának megfelelően a szóvivő konkrétumokat nem emelt ki a jelentésből. A hadifoglyok fogva tartásának körülményeit szabályozó genfi konvenciók betartását felügyelő ICRC 11 ezer foglyot tartott számon Irakban, egy részüket már szabadon bocsátották.