Az európai liberálisokat aggasztja a szerbiai helyzet

Az európai liberálisokat aggasztja az, hogy Szerbiában a legutóbbi választások óta csökkent a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködési hajlandóság.

Az elmúlt napokban Szerbiában járt a Liberális Internacionálénak, a Európai Liberális Pártnak és az Európa Tanács liberális frakciójának közös küldöttsége Eörsi Mátyásnak, a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivőjének vezetésével. A delegáció tagjai megbeszélést folytattak a Szerbia Liberálisai (LS) nevű párt - az egykori Újdemokrácia - vezetőivel, az EBESZ képviselőivel, valamint számos nemzetközi civil szervezettel és politikai csoportosulással.

A látogatás végeztével a küldöttség közleményt adott ki, amely szerint aggasztó, hogy Szerbiában a választások óta csökken az együttműködési hajlandóság a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT), és egyre-másra jelennek meg háborús bűnökkel vádolt személyek a politika színpadán, amivel komoly mértékben csökkennek Szerbia esélyei a demokratizálódásra és az európai struktúrákba való beilleszkedésre.

A tárgyalások nyomán az LS felhívást intézett a térség demokratikus elkötelezettségű pártjaihoz, amely szerint a régió legfontosabb történelmi kihívása az európai integráció, amit történelmi bűn lenne kockáztatni az elmúlt időszak háborús és egyéb etnikai konfliktusai miatt.

Eörsi Mátyás társaságában pénteken sajtótájékoztatót tartott Belgrádban Dusan Mihajlovic, az LS elnöke, volt szerb belügyminiszter, aki "politikai hibának" mondta, hogy pártja a decemberi parlamenti választás előtt helyet kínált jelöltlistáján Sreten Lukic akkori országos rendőrfőnöknek, akit a koszovói válság idején elkövetett háborús bűntényekkel vádol az NT.

Mihajlovic szerint a párt lépése joggal okozott nyugtalanságot szerte a világon a liberálisok körében, de az LS ezentúl különösen ügyelni fog arra, hogy a jövőben egyetlen háborús bűncselekményekkel vádolt személyt se lehessen összefüggésbe hozni a párttal.

Az LS lépése miatt a párt ifjúsági szervezetét március végén kizárták az európai liberálisok ifjúsági szervezetéből (LYMEC).