Éheztetik a menekülteket Szudánban

Az ENSZ szerint etnikai tisztogatás és a menekültek szisztematikus kiéheztetése zajlik a nyugat-szudáni Darfur tartományban. Emberi jogi megfigyelők szerint több mint egymillió embert űztek el a törzsi falvakból kormányhű arab milicisták és a szudáni hadsereg egységei. A szudáni kormány tagadja, hogy köze lenne az emberek elűzéséhez és éheztetéséhez. A Darfurban élő törzsek között 2003-ban kormányellenes mozgalmak bontakoztak ki, amelyeket a kormány arab milicistákkal akar felszámolni.

Etnikai tisztogatás és a menekültek kiéheztetése zajlik Szudán Darfur nevű tartományában - állítja egy, a térségben készült emberi jogi jelentés. A jelentést készítő, New York-i székhelyű Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint eddig több ezer embert megöltek, és több mint egymilliót űztek el falvaikból a szudáni kormány által támogatott arab milicisták, és a szudáni hadsereg egységei.

Az emberi jogi szervezet szerint a szudáni kormány támogatását élvező arab Dzsandzsavíd milícia egységei körbevették Kailek falut, ahová több faluból zsúfolódtak össze menekültek. A milicisták tulajdonképpen túszuil ejtették a Kailekben tartózkodó 1700 embert, akiket csak váltságdíj fizetése ellenében engedik az ostromgyűrűn kívülre, hogy élelmet keressenek. A jelentés szerint Kailekben naponta nyolc-tíz gyerek hal éhen - tudósít a BBC News.

A falvaikból elűzött fur, maszalit és zagava nemzetiségű földművesek nagy részét később  a tartomány déli részén található Kassz városába telepítették át, mert ENSZ emberi jogi ellenőrzésre számítottak a tartományban. Több ezer ember zsúfolódott össze egy elhagyott középiskola épületében, mindenféle tisztálkodási lehetőség és orvosi ellátás nélkül.

A menekültek arról számoltak be, hogy a milicisták - gyakran a szudáni hadsereg segítségével - felgyújtották a falvaikat, sokakat megöltek és tömegesen követtek el nemi erőszakot.Több százezer ember a szomszédos Csádba menekült.

Darfurban 2003-ban kezdődtek meg az összecsapások, amikor két helyi ellenzéki csoport: az Igazság és Egyenlőség, illetve a Szudáni Felszabadítási Hadsereg fegyveres harcba kezdett a központi kormányzat ellen. A kormány a többségében földművesek által támogatott csoportok ellen hangolta a nomád állattartó arab lakosságot, és elkezdett katonai támogatást nyújtani fegyveres szervezetüknek, a Dzsandzsavíd-milíciának.

A kormány tagadja, hogy köze lenne a Darfur tartományban zajló összecsapásokhoz, és etnikai tisztogatásokhoz, sőt megpróbálja megakadályozni, hogy a helyzet elmérgesedjen. "Nem mondom, hogy nem sértik meg az emberi jogokat Szudánban, de mindent megteszünk, hogy ezt megállítsuk" - nyilatkozta a Musztafa Oszman Iszmail külügyminiszter a Washington Postnak.

Ugyanakkor Kartum csak komoly amerikai nyomásra volt hajlandó az ENSZ emberi jogi ellenőreit Darfurba engedni. Az ellenőröknek a menekültek arról számoltak be, hogy a kormánycsapatok rendszeresen támogatták a Drafur milícia akcióit. Több esetben még a légierőt is bevetették, hogy segítséget nyújtson a falvakba benyomuló milicistáknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK