A grúz köztársasági elnök bejelentette, hogy június közepén tartanak választásokat az újra a központi közigazgatás irányítása alá vont Adzsária tartományban. Szaakasvili elnök elmondta: a tartományt a választásokig ideiglenes tanács kormányzozza majd. A tartomány szakadár elnöke tíz év kormányzás után Moszkvába menekült, miután Szaakasvili néhány nappal ezelőtt kormánycsapatokat indított meg a térségbe.

 

Szaakasvili elnök bejelentette, hogy az újra központi ellenőrzés alá vont Adzsária tartományban június közepén tartanak választásokat. "Adzsária autonóm köztársaságot a hátralévő negyven napig egy ideiglenes tanács kormányozza majd, amelyet most hozunk létre" - jelentette ki az elnök Batumiban, a tartomány fővárosában.

"Az új parlament és a grúz parlament olyan testületet alkot majd, amely az adzsáriaiak érdekeit tartja szem előtt, és nem azt, hogy az ő pénzükből gazdagodjon meg" - idézi Szaakasvili elnök szavait a TASZSZ hírügynökség.

Adzsária korábbi vezetője, Aszlan Abasidze, aki a tartomány leszakadására törekedett tíz évig tartó kormányzása alatt, szerda éjjel Moszkvába menekült, amikor Szaakasvili elnök megindította a kormánycsapatokat Batumi felé. Abasidze ellen korábban zavargások törtek ki, Adzsária lakói ugyanis nem akartak konfliktusba keveredni Tbiliszivel.