Rumsfeld is bocsánatot kért a kínzások miatt

Bocsánatot kért a bagdadi kínzások miatt Donald Rumsfeld. Az amerikai védelmi minisztert egy kongresszusi bizottság hallgatta meg pénteken, mivel nem tájékoztatta az amerikai törvényhozást a kérdéses eseményekről. A kínzásokra ugyanakkor már 2003-ban figyelmeztette az amerikai tisztviselőket a Nemzetközi Vöröskereszt. A bizottság előtt kiderült az is, nem kizárt, hogy civileket is megkínoztak az amerikaiak - a börtönön kívül.

Legmélyebb bocsánatkérését fejezte ki a bagdadi kínzások áldozatainak Donald Rumsfeld kongresszusi meghallgatásán Washingtonban. A USA védelmi miniszterét azért idézték bizottság elé, mert elmulasztotta tájékoztatni a kongresszust az Irakban folyó fogolykínzásokról, holott már március végén elkészült egy jelentés a megalázó tettekről. A mulasztás miatt többen Rumsfeld lemondását követelték. Rumsfeld ugyanakkor az elnököt sem tájékoztatta az ügyről, ezért George Bushtól is megkapta a magáét, igaz, Bush közölte, nem kívánja meneszteni fontos emberét.

Rumsfeld a bizottság előtt közölte, "még nincs minden tény feltárva", ezért egy független vizsgálatot kezdeményezett a kínzások ügyében. A vizsgálók 45 napon belül készítik el jelentésüket - jelentette a BBC.

Civileket is kínozhattak

Lehetséges, hogy a foglyokon kívül az amerikaiak megkínoztak 42 iraki polgári személyt is a börtönökön kívül. Erről az amerikai hadsereg vezető polgári tisztségviselője beszélt, akit a védelmi miniszter mellett ugyancsak meghallgatott a szenátus katonai bizottsága pénteken. Les Brownlee, a hadsereg ügyvezető titkára elmondta, hogy a súlyos fogolybántalmazás 35, már korábban bejelentett esetén kívül a hadsereg bűnügyi osztálya vizsgálatot folytat 42 iraki civil sérelmére elkövetett esetleges túlkapás ügyében is.

Az illetékes nem árult el közelebbit a feltételezett visszaélések természetéről, csak annyit, hogy azok a különféle fogva tartási intézményeken kívül történtek civilek sérelmére. A hadsereg már korábban közölte, hogy vizsgálatot folytat 25 iraki és afganisztáni fogoly tisztázatlan halála és további 10, nem halálos végű bántalmazás ügyében.

A Vörökereszt már tavaly szólt

A kínzásokról a sajtó előbb adott hírt, mint Rumsfeld beszámolt volna róla az elnöknek vagy a kongresszusnak, jóllehet egy jelentés már március elején a rendelkezésére állt az Abu Garib börtön iraki foglyait ért kínzásokról. A börtönben folytatott megalázó bánásmódról a Nemzetközi Vöröskereszt is tájékoztatta az amerikai tisztviselőket.

A Vöröskereszt ugyanakkor nem csupán a bagdadi Abu Garib börtönre vonatkozóan közölte aggodalmait, ahol a nyilvánosságra került fotók készültek. Pierre Kraehenbuehl, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) operatív igazgatója szerint hitelesek azok a The Wall Street Journal által pénteken  közölt részletek is, amelyeket a Nemzetközi Vöröskeresztnek az amerikai hatóságoknak átadott jelentéséből szivárogtattak ki - jelentette az MTI. 

Az amerikai pénzügyi lap többek között azt emelte ki a jelentésből, hogy az Abu Garib börtönben az iraki foglyokat meztelenül tartották teljesen üres és sötét cellákban, és a katonák verték is őket. (Három, korábban a börtönben szolgált katonai rendőr megerősítette, hogy ez a gyakorlat mindennapos volt.) A férfi foglyokat arra kényszerítették, hogy női fehérneműben parádézzanak.

A koalíciós katonák fegyverrel is tüzeltek az őrtornyokból a védtelen foglyokra, nem egyet meg is öltek közülük. Egy bászrai esetről is beszámolt az idézett vöröskeresztes jelentés, ahol kilenc letartóztatott irakit olyan súlyosan bántalmaztak, hogy egyikük bele is halt a bántalmazásba. A visszaélések olyan kiterjedtek voltak, hogy feltételezték, az amerikai vezetésű koalíciós erők szemet hunynak azok felett - idézte a vöröskeresztesek jelentésének megállapításait a lap. Egyes esetekben úgy bántak a foglyokkal, hogy az egyenértékű volt a kínzással, főként akkor, amikor információkat vagy vallomásokat akartak kiszedni belőlük.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK