Szigorítják az ellenőrzést a fatimai zarándokhelynél

Szigorítják a biztonsági intézkedéseket a portugáliai Fatimában az idei zarándoklat idején. A hatóságok így szeretnének megakadályozni egy esetleges terrortámadást, mivel a zarándokhely effektív célt nyújthat a terroristáknak.

A térség kormányzója elmondta, hogy idén május 13-án közel félmillió zarándokot várnak, s a márciusi madridi merényletek nyomán tartanak attól, hogy ez a vallási esemény terrorista támadás célpontja lehet.

A kormányzó egyebek között elmondta, hogy a zarándoklat ideje alatt 450 katonát mozgósítanak járőrözésre, a levegőből pedig katonai helikopterekről fogják figyelni a tömeget.

A portugáliai Fatima azt követően lett a katolikus világ egyik legismertebb zarándokhelye, hogy 1917. május 13-án három helybéli gyermek előtt első alkalommal megjelent Szűz Mária. A gyerekek szerint ezt követően többször is látták még Jézus Krisztus szülőanyját.

A Szűz első megjelenésének színhelyén bazilika épült, s minden év május 13-án hívek százezrei keresik fel Fatimát. II. János Pál pápa 2000-ben járt itt, s akkor a három gyermek közül kettőt boldoggá avatott.

Portugália Spanyolországhoz hasonlóan támogatta az Egyesült Államokat az Irak elleni háborúban.