Elitegység fogja védeni az amerikai atomarzenált

Egy speciálisan kiképzett elitosztagot állítanak fel két éven belül az atomfegyverek és nukleáris létesítmények védelmére. A CIA szerint erre a terrorveszély miatt van szükség.

Az amerikai biztonsági erők kötelékén belül felállítandó új elitegység védelmére bízzák az atomfegyverarzenált és terrortámadás más esetleges célpontjait az Egyesült Államokban. Az elitosztag leendő tagjait különleges kiképzésnek vetjük alá annak érdekében, hogy megfeleljenek a legmagasabb követelményeknek - közölte az amerikai energiaügyi miniszter pénteken a Dél-Karolina állambeli Savannah Riverben elmondott beszédében. Spencer Abraham hozzátette: az amerikai nemzetbiztonsági szempontból kiemelt létesítmények védelmére rendelt egység két éven belül bevetésre kész állapotban lesz.

Az osztag létrehozásáról azt követően született döntés, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) több alkalommal arra figyelmeztetett: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, vagy más terrorista csoportok a birtokukban lévő lopott nukleáris anyag felhasználásával támadást intézhetnek az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen.

Az amerikai kongresszus korábban két jelentésében is bírálta az amerikai atomlétesítmények körüli hiányos biztonsági intézkedéseket, és arra szólította fel a kormányzatot, hogy alakítson ki szorosabb együttműködést az Egyesült Államok szövetségeseivel nukleáris anyagok eltulajdonításának megakadályozása érdekében.