Vádat emeltek az iraki foglyok megalázásában tevékeny szerepet játszó amerikai katonanő ellen. Egy másik katonanő nyilatkozata szerint a katonai rendőrök feletteseiktől azt a parancsot kapták:  "mutassátok meg a foglyoknak, mi az a pokol". Eközben kiderült: a bagdadi börtönben nemcsak férfi, hanem női foglyokat is meztelenre vetkőztettek és fényképeztek amerikai őreik. Szakértők szerint a jogtalanságokat meg lehetett volna előzni, ha a börtönbe jogvédő ügyvédet is küldenek - ezt azonban a Pentagon nem akarta.

Négy vádpontot fogalmaztak meg Lynndie England 21 éves katonai rendőrrel szemben, aki szerepet játszott az iraki foglyok megalázásában. Ezeket még hivatalos vizsgálatnak kell megerősítenie ahhoz, hogy England katonai bíróság elé kerüljön - közölte az amerikai hadsereg.

A fiatal katonanő látható azokon az egész világsajtót bejáró fényképeken, amelyek az Abu Garib iraki börtönben fogva tartott iraki foglyok megkínzását és megalázását mutatták be. A képek egyikén England egy földön fekvő, meztelen foglyot tart kutyapórázon, más képeken vigyorogva a lemeztelenített férfi foglyok nemi szervére mutat.

A hivatalos bejelentés szerint Lynndie Englandet azzal vádolják, hogy több esetben a foglyokra támadt, más amerikai katonákkal együtt foglyokat bántalmazott, olyan tetteket követett el, amelyek károsan hatottak a katonai rendre és fegyelemre, lejáratták az amerikai fegyveres erőket.

Az amerikai katonanőt időközben már hazarendelték az Egyesült Államokba, jelenleg az Észak-Karolina államban lévő Fort Bragg katonai támaszponton van. Családja bejelentette, hogy a fiatal nő negyedik-ötödik hónapos terhes, születendő gyermekének apja egy amerikai katona, aki szintén aktív szerepet játszott az iraki foglyokkal szembeni kegyetlenkedésekben. Ellene már korábban megfogalmaztak hasonló vádakat.

Mostanáig hat amerikai katona ellen emeltek vádat az iraki foglyokkal szemben elkövetett visszaélések miatt, hét másikat pedig feddésben részesítettek.

Mostanáig hat amerikai katona ellen emeltek vádat az iraki foglyokkal szemben elkövetett visszaélések miatt, hét másikat pedig feddésben részesítettek.