Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette vettek végső búcsút Ahmad Kadirov csecsen elnöktől hétfőn szülőfalujában. Kadirov vasárnap vesztette életét egy bombamerényletben a grozniji stadionban. A hatóságok állítólag már öt személyt őrizetbe vettek a merénylet miatt. Az orosz főügyész-helyettes szerint az elnök vesztét árulás okozhatta.

Gyászolók ezrei búcsúztatták hétfőn a vasárnap merényletben meggyilkolt Kreml-barát csecsen elnököt szülőfalujában. Ahmad Kadirov temetése szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott, hagyományos csecsen szertartás szerint, a Groznijtól ötven kilométernyire délkeletre lévő Centorojban.

A temetésen részt vett az ifjú "moszkovita" Szergej Abramov ügyvezető csecsenföldi elnök, Vjacseszlav Tyihonov orosz belügyminiszter-helyettes, valamint a szomszédos észak-kaukázusi és dél-orosz régiók több vezetője. A térségben háromnapos gyászt rendeltek el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bosszút esküdött a merénylet miatt, amelyet a feltételezések szerint csecsen gerillák követtek el.

Szergej Fridinszkij orosz főügyész-helyettes gyanúja szerint Kadirov halálát árulás okozhatta. A merénylet miatt indított nyomozás ezért kezdetben főleg azokra az emberekre összpontosul, akik a grozniji stadion biztonságáért feleltek - mondta. A főügyész-helyettes közölte, illetéktelen személy nem hozhatta működésbe a robbanószerkezetet, mivel áramforráshoz kellett kapcsolnia.

A bomba, amelyet a szakértők szerint egy 152 milliméteres tüzérségi lövedékből készítettek a zsúfolásig telt stadion VIP-szektorában lépett működésbe. Az Itar-Tassz orosz hírügynökség szerint a merénylettel kapcsolatban már őrizetbe vettek öt személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a szervezésben. Vlagyimir Kravcsenko csecsen ügyész szerint a nyomok arra utalnak, hogy a támadást már régóta tervezték. A bomba ugyanis a tribün betonjába volt bebetonozva, így kerülhette el a helyszínt ellenőrző biztonságiak figyelmét.

Kadirovon kívül a hivatalos adatok szerint még öt ember vesztette életét, és 57-en sebesültek meg a robbantásban, amely a grozniji Dinamo-stadionban történt Győzelem napi ünnepi koncert alatt - jelentette az MTI. Más, egymásnak ellentmondó hírek szerint ugyanakkor a halálos áldozatok száma 6 és 30 között ingadozik. A halottak között van még két vezető csecsen politikus, a térségbeli orosz csapatok parancsnoka, Valerij Baranov tábornok pedig súlyos, életveszélyes sérülésekkel került kórházba. Egyes hírek szerint azonban Baranov is életét vesztette.