Négy halott a skóciai gyárrobbanásban

Négyen vesztették életüket és három embernek veszett nyoma abban a robbanásban, amely romba döntött egy skóciai műanyagüzemet kedd délután. A tűzoltók jelenleg is túlélők után kutatnak a romok alatt. A Glasgow belterületén álló gyárban feltehetően gázrobbanás történt.

Forrás: MTI

Szerda hajnali adatok szerint négyen haltak meg abban a nagy erejű robbanásban, amely előző nap döntött romba egy műanyagüzemet Glasgow-ban. Három személy sorsa egyelőre bizonytalan. A skóciai nagyváros belterületén bekövetkezett detonációban 41-en sérültek meg, közülük 17-en súlyos állapotban vannak.

A rendőrség szerint ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb ipari balesete Nagy-Britanniában. A szerencsétlenség egy műanyagtermék-gyárban történt Glasgow egyik északi kerületében. Az üzemben százan dolgoztak.

A hatóságok szerda hajnalban még három személyt kerestek a romok alatt. A mentés vezetője szerint a törmelékhalomban rekedt emberekkel, akik korábban - kiabálva vagy mobiltelefonon - hírt adtak magukról, estére megszakadt a kapcsolat, de továbbra is jó esély van arra, hogy élve megtalálják őket. Felkutatásukra kedd este keresőkutyákat vittek a robbanás helyszínére, és időről időre kézi hangosbeszélőkkel próbálnak kapcsolatot teremteni velük.

A detonáció következtében a négyemeletes épület jórészt összedőlt, és a robbanás helyétől több kilométerre álló házak is megrongálódtak. A szerencsétlenség színhelyén kedd este több mint 200 tűzoltó dolgozott. A mentőalakulatok vezetője szerint a mentés két napnál is tovább tarthat, mivel az instabil épületromon egyszerre csak kevés tűzoltó dolgozhat.

A rendőrség szerint ipari baleset történt, terrorcselekményre utaló jeleket nem találtak. A szakértők szerint gázrobbanás történhetett, amit azok az egybehangzó tanúvallomások is alátámasztanak, amelyek egy ipari gázkemence felrobbanásáról számoltak be. A detonáció okát hivatalosan azonban még nem sikerült megállapítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK