Újra a Gandhi család vezetheti Indiát

Lemondott Vadzspají indiai miniszterelnök, miután pártja, a hindu nacionalista BJP vereséget szenvedett az előrehozott választásokon. Noha a közel 380 millió szavazat összeszámlálása jelenleg is folyik, úgy tűnik, hogy a Szonja Gandhi vezette legnagyobb ellenzéki part, a Nemzeti Kongresszus és kisebb szövetségesei szereznek többséget a parlamentben. A vélemények egyelőre megoszlanak arról, hogy a Kongresszus megszerzi-e az abszolút többséget, azonban India-szerte már az utcákon ünnepelnek a part szavazói.

Még csütörtökön lemondott Atal Behari Vadzspají indiai miniszterelnök, miután pártja, a Bháratíja Dzsanata (BJP) vereséget szenvedett a választásokon. "Nem szereztük meg az emberek bizalmát, ezért ellenzékbe vonulunk" - jelentette ki a párt elnöke, Venkaja Najdu. Vadzspají helyi idő szerint fél hatra hívta össze kormányát, majd a benyújttotta lemondását Abdul Kalam köztársasági elnöknek.

Az elnök arra kérte Vadzsdajít, hogy maradjon miniszterelnök addig, amíg új kormány nem alakul Indiában. Ez várhatóan néhány héten belül megtörténik a választások után ugyanis a jövő héten ül össze először az új paralment. Az új parlamentben Vadzspají lesz majd a feje a tizenegy pártból álló, BJP vezette nacionalista ellenzéknek.

A BJP gyenge szereplése utat nyitott az eddig ellenzékben politizáló Kongresszus Pártnak és szövetségeseinek a kormányalakításhoz. Bár a mintegy 380 millió szavazat egy részét még mindig nem számolták össze, úgy fest, a Szonja Gadhi vezette párt többséget szerez a parlamentben.

A szavazatok eddigi összesítése során a Kongresszus 178, a BJP pedig 146 helyet szerzett meg az 543 fős alsóházból. A The Hindu elemzői szerint az eddig összeszámolt szavazatok alapján a Kongresszus Párt 225 helyet szerezhet meg. Ugyanakkor a Kongresszust támogató kisebb pártok is jól szerepeltek a választásokon, megvan az esély arra, hogy együtt 270 helyet szereznek, ami elegendő az abszolút többséghez.

A CNN szerint a parlamentben egy párt sem lesz képes többséget szerezni, ezért koalíciós kormáyn alakul. A Nemzeti Kongresszus vezetői bejelentették, hogy készek megkezdeni a koalíciós tárgyalásokat a baloldali pártokkal. "Az eredmények azt mutatják, hogy pártunk az egyszerű emberek pártja" - jelentette ki Ambika Szoni, a Kongresszus Párt szóvivője. Noha a szavazatok összeszámlálása még nem fejeződött be, a Kongresszus Párt hívei már az utcákon táncolva ünneplik győzelmüket.

Forrás: EPA
Szonja Gandhi, a miniszter-elnökség várományosa

Vadzspají miniszterelnök azért hozatta BJP-s parlamenti többségével hat hónappal előre a választásokat, mert úgy gondolta, hogy az utóbbi években beindult gazdasági fejlődés és az egyre biztatóbb béketárgyalások Pakisztánnal elegendő lesz ahhoz, hogy ismét elnyerje az emberek bizalmát, és megkezdhesse negyedik miniszterelnöki ciklusát. A korábbi közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy Vadzspají hindu nacionalista koalíciója könnyedén megnyeri a választásokat.

Nem számolt azonban az India-szerte megerősödött Kongresszus Párttal, amelybe a meggyilkolt miniszterelnök, Radzsiv Gandhi özvegye, az olasz születésű Szonja Gandhi és gyerekei, Rahul és Prijanka vittek új életet. Az utóbbi hetekben a közvélemény-kutatások egyre inkább a Kongresszus Párt győzelmét jósolták, hála Szonja Gandhi kampánykörútjának. A CNN elemzői szerint, noha az indiaiak pártelkötelezettsége hagyományosan vallási-nemzetiségi jellegű, ez a választás mégis a Gandhi által felhozott szociális kérdéseken dőlt el.

Forrás: EPA
Vadzspají lemondott

A szavazatszámlálások kezdetekor a tőzsdei forgalom jelentősen visszaesett, a befektetők ugyanis attól tartottak, hogy ha nem Vadzspají kerül újra hatalomra, nem folytatódik az eddigi privatizációs gazdaságpolitika. Elemzők azonban úgy látják, hogy nincs ok a félelemre, ugyanis a Kongresszus Párt is hasonló elveket követ majd a gazdaságban - írja a BBC News. Ezt látszik igazolni az is, hogy a tőzsdén időközben újra megnövekedett a kereskedési kedv.

A választási eredményt árgus szemmel figyelte Pakisztán is. Iszlámábád szívesebben látta volna ismét Vadzspajít a miniszterelnöki székben, azonban igyekeztek megnyugtatni a nemzetközi közvéleményt, hogy a békefolyamat mindenképpen folytatódik majd. "A békevágy nem köthető egyénekhez" - jelentette ki Sejk Rasid pakisztáni tájékoztatási miniszter. Időközben a Kongresszus Párt is bejelentette, hogy készen állnak a béketárgyalásokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK