Választási győzelme után máris koalíciós tárgyalásokba kezdett a Szonja Gandhi vezette Indiai Kongresszus Párt. A párt és baloldali szövetségesei megszerezték a parlamenti többséget, így most már biztos, hogy India következő miniszterelnökét a Kongresszus adja. Az olasz születésű Szonja Gandhi továbbra is óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy elfogadja-e a posztot. A Kongresszus Párt miniszterelnök-jelöltjének személyéről a szombati pártkongresszus dönt majd - bár sokak szerint egyértelmű, hogy Gandhi lesz a következő kormányfő. Ugyanakkor, noha Gandhi a párt győzelme után igyekezett megnyugtatni az üzleti világot, hogy folytatja Vadzspají miniszterelnök gazdasági reformjait, a Bombay-i tőzsdeindex rekordzuhanással zárt pénteken.

Választási győzelme után az Indiai Kongresszus Pártja megkezdte a kolaíciós tárgyalásokat. A The Hindu elemzői szerint szinte bizonyos, hogy az 543 képviselői helyből 216-ot megszerző Kongresszus a több kis baloldali pártot tömörítő, 62 helyet elnyerő Baloldali Fronttal lép koalícióra.  A 278 hely elegendő a kormánytöbbséghez, azonban a koalícióhoz további kis pártok is csatlakozhatnak.

Szonja Gandhi, a Kongresszus Párt elnöke "erős, stabil és szekuláris kormányt" ígért Indiának. A kormányfő személye azonban egyelőre kérdéses. Noha sokak számára egyértelmű, hogy a Kongresszus Pártot győzelemre vezető Gandhi lesz India következő miniszterelnöke, a politikus egyelőre óvatosan fogalmazott a kérdéssel kapcsolatban.

"Nem ragaszkodom egyetlen pozícióhoz sem." - nyilatkozott a kérdésben Gandhi - "A parlament győzte tagjai választanak majd vezetőt maguknak". A Baloldali Front mindenesetre jelezte, hogy támogatnak egy Gandhi vezetésével felálló kormányt. - írja a The Hindu.

A hindi nacionalisták - és egyes, a Kongresszussal szövetséges kis pártok szemében - elfogadhatatlan lenne egy olasz származású miniszterelnök India élén. "A Kongresszus párt ellenfelei általában a szememre vetik ezt" - utalt a származását bírálókra Gandhi - "de teljes szívemből bízom honfitársaim ítéletében" - jelentette ki a politikus.

Gandhi korábban többször hangsúlyozta, hogy nem érzi magát külföldinek Indiában. "Soha nem éreztem, hogy külföldiként tekintenek rám. Mert nem vagyok az. Indiai vagyok." - jelentette ki egy korábbi interjúban, hogy meggyőzze a kétkedőket, néhány éve megvált olasz útlevelétől is.

Noha a választási győzelem napján Szonja Gandhi ígéretet tett arra, hogy a Kongresszus Párt folytatja majd Vadzspají miniszterelnök privatizációs politikáját, aggodalom érezhető az indiai pénzvilágban. A Bombay-i tőzsdeindex, a Sensex pénteken 6,1 százalékos csökkenésel zárt, ez a három  éves negatív rekord - írja a BBC News.

Az üzleti körök elsősorban azért aggódnak, mert Szonja anyósa, Indira Gandhi volt miniszterelnök utódjaként tűnt fel a kampány során azzal, hogy a szociális kérdések megoldását tűzte zászlójára szemben Vadzspají miniszterelnökkel, aki további gazdasági növekedést ígért.

Ugyanakkor a Kongresszus párt szövetségesei is a privatizáció átgondolását sürgetik. Harkisan Szing Szurjít, az egyik legfontosabb szövetséges, a Kommunista Párt vezetője arra figyelmeztetett, hogy meg kell állítani a profitot termelő, állami tulajdonú üzemek privatizációját.