Az újvidéki tévé magyar szerkesztősége hétfő délig felfüggesztette a sztrájkot, miután Aleksandar Tijanic, a szerbiai állami televízió (RTS) vezérigazgatója határozott ígéretet tett arra, hogy teljesíti a szerkesztőség követeléseit.

Rencsár Tivadar főszerkesztő közlése szerint a sztrájkbizottság pénteken hosszas megbeszéléseket folytatott Tijaniccsal, aki ígéretet tett arra, hogy elrendeli a szerkesztőség követeléseinek teljesítését. Hétfő délelőtt írásban utasítja az RTS alá tartozó újvidéki televízió igazgatóját, hogy hajtsa végre a szerkesztőséggel szemben fennálló kötelezettségeket, és rendszeresen írásban számoljon be a követelések végrehajtásáról.

A Tijaniccsal folytatott megbeszélések után a magyar szerkesztőség munkatársai péntek este egyhangúlag úgy döntöttek, hogy hétfő délig felfüggesztik a sztrájkot. Rencsár szerint amennyiben addig nem érkezik meg Tijanic írásos utasítása az újvidéki tévé vezetőjéhez, akkor a szerkesztőség beszünteti a munkát.

Az újvidéki magyar szerkesztőség követeli, hogy május végéig felvehessen állandó munkaviszonyra öt fiatal újságírót, illetve kéri, hogy állandó munkaviszonyt létesíthessen a szerkesztőség egyik szerződéses újságírója. Követeli továbbá, hogy engedélyezzék fiatal tiszteletdíjas munkatársak alkalmazását, és a tévé tegyen eleget a közszolgálatiság követelményeinek.

Az újvidéki tévé szerkesztősége - gépírókkal és lektorokkal együtt - 23 embert foglalkoztat, közülük 12-en aktív újságírók. Rencsár szerint csak emberfeletti erőfeszítéssel tudják elkészíteni a havi 2000 percnyi műsort, a fiatal tiszteletdíjas munkatársakat pedig nem tudják rendszeresen fizetni, ami miatt számuk egyre fogy.

A tarthatatlan helyzet miatt a magyar főszerkesztőség a múlt héten szerdán döntött úgy, hogy május 15-én sztrájkba lép, ha addig nem teljesülnek követeléseik.