A guantanamoi amerikai katonai bázison is bántalmazzák a foglyokat - állítja két most szabadult brit állampolgárságú rab. A két férfi szerint a rabokat Guantanamon is verik és megalázzák.

Nem csak Irakban, hanem a guantánamói támaszponton őrzött, terrorizmussal vádolt foglyokat is embertelen módszerekkel vallatták két, onnan szabadult brit fogoly vallomása szerint. Shafiq Rasul és Asif Iqbal, akik két év raboskodás után kerültek szabadlábra, azt állítják, hogy velük ugyanúgy bántak, mint ami az iraki börtönökről kiderült. Ügyvédjük szerint vallomásukkal egyértelművé akarják tenni, hogy ami történt, az nem elszigetelt eset, hanem az amerikai fegyveres erők módszere az ilyen helyzetek kezelésére szerte a világon.

Őket is verték, fegyverrel, kutyákkal fenyegették, fájdalmas testtartásokba kényszerítették kihallgatás közben, meztelenül kellett a hidegben várakozniuk, megalázóan bántak velük. A guantánamói börtönökben uralkodó állapotokat már korábban bírálták emberi jogi csoportok, s elérték, hogy a hónap elején két őrt a katonai hatóságok megfosztottak rangjuktól és más beosztásba helyeztek át.