Nem kapott bizalmat Marek Belka kormánya

A lengyel szejm a péntek esti szavazáson a várakozásoknak megfelelően nem adta meg a bizalmat Marek Belka kormányának. Aleksander Kwasniewski államfő még péntek éjjel elfogadta a miniszterelnök és kormányának lemondását, és megbízta őket az ügyek vitelével az új kormány megalakulásáig.

A szejmben a bizalom megadása mellett 188, ellene 262 képviselő szavazott, és senki sem tartózkodott. A szavazás megnyeréséhez a jelenlévő képviselők egyszerű többségének, vagyis 226 honatyának az igen szavazatára lett volna szükség.

Támogatta a kormányt a két kormánypárt, a Baloldali Demokratikus Szövetség és a Munka Uniója, néhány független képviselő és egy önálló frakcióval nem rendelkező kis csoportosulás. Ellene szavazott a teljes ellenzék, beleértve a nagyobbik kormánypártból kiszakadt Lengyel Szociáldemokráciát is, valamint a parlamenti körök és a független képviselők fennmaradó része.

Az alkotmánynak megfelelően most a kezdeményezés a szejmre száll át, amelynek 14 napon belül kell új miniszterelnököt és kormányt létrehoznia. Ha ez a kísérlet is kudarccal végződne, - ami szinte biztosra vehető -, ismét az államfő jelölheti a miniszterelnököt. Aleksander Kwasniewski már bejelentette, hogy újra Marek Belkát fogja megbízni kormányalakítással. Ez esetben a jelöltnek két hét áll rendelkezésére a kormány létrehozására és újabb két hét a bizalmi szavazás megnyerésére.

A harmadik bizalmi szavazásnál elegendő a szavazásban részt vevő képviselők egyszerű többsége, ugyancsak a teljes képviselői létszám (460 fő) legkevesebb felének (230 fő) jelenléte mellett, de ilyenkor már csak az igen és nem szavazatok számítanak, a tartózkodásokat nem veszik figyelembe. Ha a harmadik kormányalakítási kísérlet is kudarccal végződne, előrehozott választásokat kell tartani. Ez esetben várhatólag augusztusban rendezik meg a parlamenti választásokat Lengyelországban.

Belka a szavazás után azt mondta: nincs meglepve, mert a frakciók nyilatkozatai után tudta, hogy mire számíthat. Az eredmény még jobb is egy kicsit a vártnál - fűzte hozzá. Örömének adott hangot amiatt, hogy a két kormánypárt, a Baloldali Demokratikus Szövetség és a Munka Uniója egységesen mellette szavazott. Belka véleménye szerint nem lehetetlen, hogy a harmadik menetben sikerül megnyernie a bizalmi szavazást.