Brüsszel hivatalosan felvetette, hogy az Egyesült Államok adjon vízummentességet az Európai Unió valamennyi tagállamának. Az USA nem zárkózik el a kérés elől, azonban továbbra is egyenként vizsgálja az országokat e szempontból.

 Az EU igazságügyi és belügyi biztosa, Antonio Vitorino, valamint a terrorizmusellenes tevékenységet koordináló Gijs de Vries Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettessel találkozva ismertette a Brüsszel által tervezett terrorizmusellenes intézkedéseket, köztük a nemzetközi adatcserére vonatkozó javaslatot - írta a Népszabadság.

Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő nem zárkózott el a kérés elől, de közölte, hogy továbbra is országonként kívánják megvizsgálni, mely államok polgáraira terjesztik ki a vízummentességet. Boucher felsorolta a szükséges előfeltételeket: az elutasított kérelmek aránya nem haladhatja meg a három százalékot; számítógéppel olvasható, hamisításellenes adatokat tartalmazó útlevél; olyan stabilitás, amely garantálja, hogy a vízummentességet lehetővé tevő körülmények tartósan fennmaradnak; bűnüldözési és terrorellenes együttműködés az Egyesült Államokkal és a nemzetközi szervezetekkel, köztük az Interpollal.

Magyarország esetében az első feltétel teljesítése tűnik a legnehezebbnek - írja a lap. A Budapesti amerikai nagykövetség jelenleg a vízumkérelmek akár harminc százalékát is elutasítja. Lamperth Mónika belügyminiszter idei washingtoni tárgyalásait követően bejelentették, hogy magyar kezdeményezésre kétoldalú vegyes bizottság alakul, de Budapestnek ebben az ügyben alighanem jól jön egy kis brüsszeli támogatás.

Jelenleg 27 ország polgáraira terjed ki az Egyesült Államok által alkalmazott vízummentesség. Az Európai Unió korábbi tizenöt tagállama közül csak Görögországra nem vonatkozott a 90 napos turistautak esetében alkalmazott vízummentesség, míg a május elsején csatlakozott tíz ország közül Szlovénia eddig is élvezte a kedvezményt.