Putyin nem örül a róla készült szobornak

Dzsúdósként ábrázolja az orosz elnököt egy világhírű grúz szobrász most elkészült 5 méteres alkotása. Egy magas rangú hivatalnok szerint "Putyin elnök nem kedveli az ilyesmit", így a művész sehol nem állíthatja majd föl a szobrot.

Forrás: MTI
Putyin az olimpiai bajnok Szaitovval edz

Vlagyimir Putyin orosz elnökről készített bronzszobrot Zurab Cereteli grúz szobrász. A 70 éves mester két évig dolgozott titokban az öt méter magas alakon, amely dzsúdósként ábrázolja Oroszország első emberét.

Noha Ceretelit kedvelik az ország vezetői, és számos műve díszíti Moszkvát, a múlt évben pedig az orosz állampolgárságot is megkapta, ezt a lépését nem nézik jó szemmel. "Nem vártunk a híres és sikeres művésztől ilyen megnyilvánulást. Biztosak vagyunk abban, hogy a szobrot sehol sem tudja felállítani, legfeljebb berakhatja saját háza kertjébe. Putyin elnök nem kedveli az ilyesmit" - mondta a Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lapnak nyilatkozó magas rangú hivatalnok.

Ceretelit maguk a moszkvaiak is sokat bírálják gigantomániája miatt, főleg a 94 méter magas, több ezer tonnás Nagy Péter-szobor váltott ki ellenérzéseket, amelyet a Moszkva folyóban helyezett el. Tagadhatatlan azonban, hogy a szobrásznak óriási a munkabírása. Több száz műve áll Oroszország és Grúzia városaiban, művei megtalálhatók Párizsban, Brüsszelben, Londonban, Amszterdamban, Bonnban és Sevillában. Alkotásai eljutottak New York-ba, Montevideóba és Tokióba is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK