Az izraeli hadsereg hétfő reggel bevonult a Gázai övezet déli részébe a rafahi átkelőnél. A gázai övezetben ez az első olyan  hadművelet, amelyben a résztvevők létszáma eléri a hadosztály szintet.

Az izraeli hadsereg behatolt a Gázai övezet déli részébe a rafahi átkelőnél, és elkezdték leválasztani a várost az övezet többi részétől - jelentették palesztin biztonsági források. Mint az izraeli hadsereg képviselője közölte, a hadművelet fő célja az, hogy elszigeteljék Rafahot mind a tőle délre fekvő egyiptomi határvidéktől, mind a hozzá legközelebbi, tőle északra lévő palesztin várostól, Hán-Júnisztól. A hadsereg ily módon akarja megakadályozni a szélsőséges palesztinok mozgását a két város között.

Hét harckocsi, páncélozott buldózerek segítségével és helikopterek támogatásával máris eltorlaszolta a városba vezető északi utat. A helikopterekből szemtanúk szerint tüzet is nyitottak. Izraeli források rámutatnak: a gázai övezetben ez az első olyan hadművelet, amelyben a résztvevők létszáma eléri a hadosztály szintet.