Hétfőtől házasodhatnak az azonos nemű párok az amerikai Massachusettsben. Az állam legfőbb bíróságának döntését ugyanis pénteken fenntartotta az USA legfelsőbb bírósága is. E szerint a melegházasság tiltása sérti az antidiszkriminációs törvényeket. Az állam hivatalai meleg párok hatalmas rohamára készülnek.

Hivatalosan is elismerte az azonos neműek közötti házasságot az Egyesült Államok Massachusetts tagállama, hétfőtől így szabadon és jogszerűen köthetnek itt házasságot a meleg párok. Az erre vonatkozó intézkedés vasárnap éjféltől érvényes, Cambridge-ben például már hétfő hajnalban megkezdték az esküvői szertartásokat, a boldog és ünneplő házasulandók - jelentette a BBC News.

Az intézkedés bevezetése azt követően vált lehetségessé, hogy pénteken az Egyesült Államok legfelső bírósága elutasította a konzervatív körök legutolsó kísérletét a melegházasság hivatalossá nyilvánításának megakadályozására. A legfelsőbb bírói fórum fenntartotta a massachusettsi legfőbb bíróság határozatát, amely szerint az azonos neműek közötti házasság megtagadása sérti az antidiszkriminációs törvényeket.

A massachusettsi anyakönyvi hivatalok meleg párok hatalmas rohamára készülnek, akik itt akarják törvényesíteni kapcsolatukat. Az Egyesült Államok más részein ugyanis erre jelenleg nincs mód. Idén februárban ugyan a San Franciscó-i polgármester ugyancsak engedélyt adott azonos neműek közötti házasságok kötésére, ám a konzervatívok itt még sikerrel akadályozták meg ezt. Igaz, néhány hétig így is legális volt az azonos neműek közötti házasság, és meleg párok ezrei zarándokoltak a városba, hogy hivatalos kapcsolatra lépjenek egymással.

Az ügy megosztotta az amerikai közvéleményt és a politikusokat egyaránt, az ellenzők és a támogatók tábora között parázs vita folyik, ráadásul ősszel lesz az elnökválasztás, így a kérdés a jelöltek kampányának is fontos eleme. George Bush jelenlegi elnök korábban alkotmánymódosítás lehetőségét is felvetette. Szándéka szerint az alapokmány házasságra vonatkozó meghatározását úgy írnák át, hogy férfi és nő közötti szövetség. Demokrata párti kihívója, John Kerry ugyan maga is ellenzi a melegházasságot, ám támogatja, hogy korlátozott mértékben ugyan, de legális legyen.