Szaringáz szabadult fel egy kisebb, robbantásos támadásban Irakban hétfő délután. A merényletnek csak könnyebb sérültjei vannak. Hétfő reggel egy bagdadi robbantásban viszint tízen vesztették elétüket, köztük Izzedin Szalim, az iraki ideiglenes kormányzótanács vezetője. A kormányzótanács hétfő délelőtt Szalim megüresedő helyére új elnököt választott, egy moszuli  mérnök személyében. Hétfőre virradó éjjel heves harcok voltak több iraki városban is, ahol legalább 19 iraki, egy olasz és egy amerikai vesztette életét.

Mérgező szaringáz szabadult fel egy kisebb robbantásos merénylet során Irakban hétfőn. A pokolgépet, amelyet egy régi tüzérségi lövedékből eszkábáltak össze ismeretlenek, már nem sikerült hatástalanítani az amerikai katonáknak, ám csak ketten szenvedtek könnyebb sérülést, a halálos ideggáz pedig hamar eloszlott a levegőben. Erről Mark Kimmit tábornok, az Irakot megszálló amerikai hadsereg helyettes hadműveleti főnöke számolt be, de azt nem közölte, hogy az eset hol történt - jelentette a CNN.

Hétfő reggel ugyanakkor pokolgépes merénylet áldozata lett Bagdadban az amerikaiak által kinevezett iraki ideiglenes kormányzótanács vezetője. Izzedin Szalimot a bagdadi amerikai főhadiszállás előtt érte a támadás. Egy gépkocsiba rejtett pokolgép oltotta ki életét és rajta kívül kilenc emberét, köztük helyetteséét, Tálib Kaszim al-Hadzsiét. A robbanás után több gépkocsi lángokban állt, amerikai katonák pedig körbezárták a környéket. Az amerikai hasereg szerint öngyilkos merénylet történt, ám azt még nem tudni, hogy a támadás célja az iraki vezető volt-e, vagy csak véletlenül robbantottak pont akkor, amikor ő is a közelben tartózkodott.

A meggyilkolt politkusnak időközben megválasztották az utódját, a kormányzótanács hétfő délelőtti ülésén. Az új elnök Ghazi Masal Adzsil al-Javer moszuli mérnök lett. A kormányzótanács elnöki tisztségében havi rotációban váltották egymást a tagok. Al-Javer június 30-ig, az Irakot megszálló koalíció által tervezett hatalomátadásig lesz hivatalban.

Izzedín Szalimot, más néven Abdul Zahra Oszman Mohammadot a bagdadi amerikai főhadiszállás előtt, a "Zöld Zóna" egyik ellenőrzőpontjánál érte a támadás, ahol az őt szállító gépkocsi a bebocsátásra váró sorban állt. A robbanásban számos várakozó autó megsemmisült, megolvadt az aszfalt, és törmelék terítette be a környéket - írja a BBC News. Az ellenőrzőpont közelében ráadásul nagyon sokan vártak bebocsátásra, a lezárt zónába.

A politikus a fején, a mellkasán és a lábán szenvedett sérüléseket, és kórházba szállítása után halt meg. A hírt a koalíció és a kormányzótanács tagjai, valamint kórházi források egyaránt megerősítették. A robbanásban a helyszínen tartózkodó amerikai egységek szerint szerint összesen tízen haltak meg, köztük Szalim testőrei, a sérültek között hat iraki és két amerikai van.

A síita Szálim az Iszlám Dava Párt (Iszlám Hangja) bászrai vezetője volt, elismert író, filozófus és több iraki lap szerkesztője. A kormányzótanács rotációs rendszerében ő viselte májusban az elnöki tisztséget. Ő volt az iraki ideiglenes kormányzótanács második olyan tagja, akivel merénylők végeztek. 2003 szeptemberében Akila al-Hásimit bagdadi lakása előtt lőtték le ismeretlen fegyveresek.

Sebezhető közigazgatás

Mark Kimmitt tábornok, az Irakot megszálló amerikai hadsereg helyettes hadműveleti főnöke kijelentette: minden valószínűség szerint öngyilkos merénylet történt, mivel a robbanóanyaggal teli gépkocsi az ellenőrzőpont előtt várakozó sorban állt. A CNN amerikai hírcsatornának nyilatkozó Kimmitt szerint az ilyen esetek is megerősítik, hogy a koalíciónak június 30-án a terveknek megfelelően át kell adnia a hatalmat az irakiaknak. A tábornok az elkövetőket olyan terroristáknak nevezte, akik ki akarják siklatni a demokratizálás folyamatát Irakban.

A merénylettel felszínre került az amerikaiak támogatását élvező közigazgatás sebezhetősége, alig hat héttel a június 30-ára tervezett végeleges hatalomátadás előtt. Hosjar Zebari, az iraki ideiglenes kormányzótanács Jordániában tartózkodó külügyminisztere a merényletre reagálva kijelentette: Szálim meggyilkolása csak erősíti a tanács eltökéltségét az ország szuverenitásának visszaállítására. Arra a kérdésre, hogy kik követhették el a terrorakciót, a külügyminiszter nem tudott választ adni, szerinte Szaddám Huszein hívei, iszlám fundamentalisták, vagy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat harcosai egyaránt lehettek.

Jack Straw brit külügyminiszter, aki Brüsszelben az Európai Unió külügyminisztereinek tanácskozásán vesz részt, úgy vélekedett, hogy a Szálim elleni merényletet "az iraki nép ellenségei" követték el, olyan terroristák, akik megpróbálják megakadályozni az irakiaknak való hatalomátadást. Ugyancsak elítélte a merényletet a jordániai kormány. Aszma Hodr szóvivő politikai gyilkosságnak nevezte Szálim megölését.