Fidel Castro nagyszerű egészségnek örvend, s legalább 140 évig fog élni - jelentette ki a kubai vezető személyi orvosa. A doktor ezzel rácáfolt az agg diktátor romló egészségi állapotáról szárnyra kelt hírekre.

Eugenio Selman Housein doktor hétfőn Havannában a hosszú élet titkát kereső

Forrás: EPA
Castro 2002 novemberében

szervezet, a 120 év Klubja találkozója alkalmából nyilatkozott újságíróknak, akiket leginkább a kubai forradalom most 77 éves vezetőjének egészségi állapota érdekelt.

Az orvos szerint semmi alapjuk a kubai vezető megrendült egészségi állapotáról szóló híreknek. Mint mondta, Castro rendszeresen sportol, egészséges életet él. Erőnlétének példájaként azt említette, hogy a múlt pénteken Castro maga vezette mintegy 800 méteren keresztül az amerikai elnök elítélésére felvonuló mintegy egymilliós tömeget Havanna tengerparti főútvonalán.

Arra az ellenvetésre, miszerint Fidel Castro meglehetősen lassan ment és fáradtnak tűnt, Selman doktor azzal válaszolt: "teljesen természetes, hogy lassan ment, nem volt arra szükség, hogy rohanjon".

Forrás: [origo]
Castro 2004 májusában

Mint mondta, Castro rendelkezik mindazokkal az ismérvekkel, amelyek elengedhetetlenek a hosszú élethez: erős benne az élni akarás, megfelelően táplálkozik, gondos egészségügyi ellátásban részesül, foglalkozik a testedzéssel és a kultúrával, s mindezt a nagyon is egészséges kubai környezetben teszi. - Nem 120, hanem 140 évet fog megélni - nyugtatta meg az újságírókat a kubai vezér orvosa.

Kubában az átlagos várható élettartam 76,6 év. Ez Latin-Amerikában a legjobbak közé tartozik, s alig marad el az Egyesült Államokban élők 77,4 évi várható élettartamától. A közel 11 milliós Kubában a hivatalos adatok szerint több mint 3 ezer száz évnél idősebb ember él.