Őrizetbe vették Ukrajnában egy bűnbanda több tagját, akik jelentős mennyiségű radioaktív anyagot próbáltak eladni külföldre - jelentették be hétfőn az ukrán biztonsági szolgálatok (SBU).

Mint az SBU odesszai igazgatóságának képviselője elmondta: a 11 kilogrammnyi, atomfegyverek előállításához használható vörös higanyt néhány hete foglalták le. A veszélyes árut a gyanúsítottak a közlés szerint egy meg nem nevezett közel-keleti országba szerették volna eljuttatni.

A lefogott személyek - akik között ukránok és a szóban forgó közel-keleti állam polgárai egyaránt vannak - Ukrajnában jutottak hozzá a radioaktív anyaghoz, amelyet egy erre a célra kiképzett, különleges speciális tartályban akartak átcsempészni a határon.

A Szovjetunió 1991-es szétesése óta számos hasonló esetre derült fény. Ezekben a feketepiaci eladók rendre azt állították, hogy nagy mértékben radioaktív vörös higanyt kínálnak, amely szovjet nukleáris berendezésekből származik és fegyvergyártására alkalmas. Az Európában felbukkant minták azonban mind hamisnak bizonyultak, és számos tudós, illetve igazságügyi szakértő tanúsította, hogy ez az anyag messze nem olyan veszélyes, mint amilyennek feltüntetik.