Hátba dobták Tony Blairt

Két tárgyat dobtak be a brit parlament alsóházának üléstermébe a helyiség karzatáról. Az egyik a képviselői padsorok között landolt, a másik hátba találta a képviselői kérdésekre válaszoló brit kormányfőt. Az eddig ismeretlen tárgyak becsapódása után lila por szállt fel a teremben. Az ülést berekesztették, a termet kiürítették

Lila porral szórta tele a brit parlament alsóházát két demonstráló Londonban, éppen akkor, amikor a miniszterelnök válaszolt a képviselői kérdésekre. A két férfi, akit a biztonsági őrök utóbb őrizetbe vettek, egyike két lila port tartalmazó tárgyat dobott be az ülséterembe - az egyik hátba találta Tony Blairt.

Az Independent című brit lap internetes kiadása szerint a kormányfő összerezzent, ahogy a lövedék eltalálta. A másik férfi egy transzparnest tartott a magasba, de ennek feliratát nem lehetett elolvasni az ülésteremből. A biztonsági szolgálat azonnal igyekezett elkapni a két férfit, ám egyikük még másodpercekig szórta a port a képviselők fejére. A helyiséget belepte a szállongó lila por, az ülést berekesztették, a termet pedig kiürítették.

Az esetet súlyos biztonsági incidensnek minősítették. A két demonstráló nem a karzat azon részén tartózkodott, amelyet egy 600 ezer fontos beruházással légm,entesen üvegfallal zártak el az ülésteremből, hanem az első három sorból támadt, ahova csak előkelő vendégek és főnemesek bejáratosak.

Az esetért az Apák az igazságért (Fathers 4 Justice) nevű radikális jogvédő szervezet vállalta a felelősséget. A csoport az elvált apák gyermekláthatási jogaiért küzd; a szerdai támadás utáni közleményük szerint a bedobott por lila színe a törvény előtti egyenlőség nemzetközileg elismert egyezményes jele. A csoport nem először hívja fel magára a közfigyelmet látványos akcióival. Néhány hete egyik tagja a londoni Tower-híd mellett mászott fel egy darura, a környező utak több napos lezárására kényszerítve a rendőrséget.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK