Egy év börtönt kapott a fogolykínzások első vádlottja

Egy év börtönre ítélték az iraki fogolykínzások első vádlottját perének szerdai tárgyalásán Bagdadban. Jeremy Sivitset őrizetesek kétrendbeli bántalmazásában, erre való összeesküvésben és kötelességmulasztásban találták felelősnek. Szerda délelőtt további három katonát hallgattak meg, akiknek egy hónap múlva kezdődik a perük. A fogolykínzásoknak eddig hét amerikai vádlottja van.

Egy év börtönre ítélték az iraki fogolykínzások első vádlottját egy speciális bagdadi haditörvényszéken. Jeremy Sivitset az őrizetesek kétrendbeli bántalmazásában, erre való összeesküvésben és kötelességmulasztásban találták felelősnek.

Az úgynevezett zöld zónában található bagdadi konferenciaközpontban felállított haditörvényszéken folyó per során Jeremy Sivits bűnösnek vallotta magát. Az egyik vádpont szerint ő készítette azt a világszerte is ismertté vált fotót, amelyen lemeztelenített iraki foglyokat emberi piramis alkotására kényszerítenek.

Sivits négy vádpontot ismert el, így a kérdéses fénykép készítését, őrizetesek bántalmazását, összeesküvést őrizetesek bántalmazására és kötelességmulasztást. Sivits a nyomozás során tett vallomásában azt állította - ellentétben az ügy többi vádlottjával -, hogy a felettesek nem tudtak a kínzásokról. A többiek azt állítják, parancsra cselekedtek, hogy "megpuhítsák" a foglyokat a kihallgatások előtt.

Sivits a hadbíróság előtti vallomásában elmondta, egyik társa, Ivan Frederick küldte oda, ahol a foglyokat összegyűjtötték. "Hallottam, ahogy Graner káplán arabul ordibál az őrizetesekkel" - mondta. "Láttam, ahogy az egyik fogoly a földön fekszik... Úgy feküdtek ott, fejükön zsákkal." Ezután Lynndie England és egy másik katona "a lábujjukra és kezükre lépett". Mint elmondta, mielőtt a hírhedtté vált képet elkészítette a meztelen emberi piramisról, a foglyokat megverték.

Sivits vallomásában azt is elmondta, hogy a többiek, akiket a foglyok kínzásával vádolnak, a katonai hírszerzés utasítására hivatkoztak. "Azt mondták nekik, hogy folytassák, amit eddig csináltak a foglyokkal, mert a módszerek működnek" - állította.

Az amerikai előírások értelmében képfelvevő berendezéseket nem engedtek be a tárgyalóterembe, és az újságírók közül is csak néhányan lehettek személyesen is jelen. A tudósítók többsége - több száz ember - egy szomszédos konferenciateremből, zárt láncú televízión keresztül kísérhette figyelemmel a tárgyalást.

Szerda délelőtt három másik katonát is meghallgattak előzetesen, akiknek egy hónap múlva kezdődik a perük. Ők megtagadták a válaszadást, amikor azt tudakolta tőlük James Pohl ezredes, katonai bíró, hogy bűnösnek érzik-e magukat az Abu Graib börtönben elkövetett törvénytelenségekben. A vádlottak mindhárman lemondtak arról, hogy felolvassák a velük szembeni vádakat, és nem tettek semmilyen indítványt sem.

Hármuk közül Charles Granert őrizetesek bántalmazásával, erre való összeesküvéssel, kötelességmulasztással és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják. Ivan Frederick ellen a vád őrizetesek bántalmazása, erre való összeesküvés, kötelességmulasztás és tisztességtelen cselekedet, Javal Davis ellen pedig őrizetesek bántalmazása, erre való összeesküvés, kötelességmulasztás és hamis vallomástétel. A négy katona mind a 372. katonai rendész század kötelékében szolgál.

Forrás: EPA

Ugyancsak szerdán hallgat meg a szenátus egyik bizottsága három magas rangú amerikai katonai vezetőt is a kínzások ügyében. John Abizaid tábornokot, az amerikai Középső Parancsnokság vezetőjét, Ricardo Sanchez altábornagyot, az iraki amerikai erők parancsnokát és Geoffroy Miller vezérőrnagyot, az iraki börtönök főparancsnokát kérdezik ki.

Az Abu Graib börtön előtt továbbra is naponta több tucat iraki vár arra, hogy híreket kapjon hozzátartozóiról. Köztük olyanok is vannak, akik maguk is raboskodtak itt, és ők nem hisznek a perekben, az amerikai igazságszolgáltatásban. A volt rabok újságíróknak elmondták, hogy a kínzások régóta tartanak, és ha a fotók nem kerültek volna ki a nyilvánosságra, a katonákat senki sem zavarta volna. Többen halált követeltek Sivitsre.

[origo]/MTI

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK