Legalább tízen meghaltak, amikor palesztin tüntetők közé lőttek az izraeli hadsereg helikopterei Rafahban szerdán - írja a BBC News. A palesztinok a térségben folyó izraeli hadműveletek ellen tiltakoztak.

Leglább tíz ember - köztük két gyerek - meghalt és ötvenen megsérültek, amikor izralei katonai helikopterek több ezer tüntető palesztin közé lőttek szerdán Rafahban. Az MTI jelentése szerint 22 halottja és több mint ötven sebesültje van az izraeli támadásnak.

A palesztinok a város menekülttáborában zajló izraeli hadműveletek ellen tiltakoztak - írja a BBC News. Szemtanúk szerint a helikopterek két (más hírek szerint négy) rakétával lőtték a tömeget és az izraeli harckocsik is tüzet nyitottak. A lövések azután dördültek el, hogy a palesztinok nem voltak hajlandóak megadni magukat az izraeli katonák felszólítására. Ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy a palesztin tüntetők fegyveresen tiltakoztak-e.

Zeév Boim izraeli védelmi miniszterhelyettes sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt. Boim az izraeli parlamentben kijelentette: nem tudja megmondani pontosan, hány halottja volt az akciónak. Mint fogalmazott, sajnálja a történteket. Hozzá tette, nem ismertek a Rafahban történtek részletei, körülményei és vizsgálat kezdődött az ügyben. A vizsgálatok tényét az izraeli hadsereg egyik tisztje is megerősítette. A tiszt kijelentette: harci övezetről van szó, amely tele van palesztinok által telepített robbanószerkezetekkel. Úgy vélekedett, emiatt korai bármit is mondani arról, hogy mi is történt valójában a Gázai övezet déli részén lévő városban és menekülttáborában.

Izraeli katonai források elismerték, hogy a nap folyamán helikopterekről rakétákkal és géppuskákkal lőtték a palesztin tüntetőket, és harckocsik is tüzet nyitottak rájuk. A hadsereg szóvivője szerint a katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a tüntetőkre, hogy megállítsák őket. Szerinte a tüntetők között fegyveres palesztinok is voltak. Határozottan tagadta ugyanakkor, hogy a helikopterről kilőtt rakéta a tömegbe csapódott volna. A tüntetők a figyelmeztető lövések ellenére folytatták előrenyomulásukat a katonák felé. Az izraeli katonák géppuskával tüzet nyitottak egy fal irányába és ugyanerre a célpontra, nem pedig a tüntetők irányába egy harckocsi négy lövedéket lőtt ki - mondta.

Az izraeli csapatok kedden indítottak hadműveletet a Gázai övezet déli részén található Rafah menekülttáborában. Az akció célja, hogy kifüstöljék az ott megbújó szélsőségeseket és felszámolják a fegyvercsempészetet. A hadművelet a BBC News szerint a legvéresebb és legkiterjedtebb katonai akció a térségben a Gázai övezet 1967-es izraeli megszállása óta. Rafahban kedden 19 palesztin vesztette életét az izraeli bevonuláskor, további négy pedig szerda reggel halt meg.