Az amerikai kormányzat a lehető legnagyobb önmérsékletre intette szerdán Izraelt és a palesztinokat az eset miatt. "Mindkét felet arra kérjük, hogy tanúsítson maximális önmérsékletet" - mondta a Fehér Ház szóvivője. Scott McClellan szerint az amerikai kormányzatot "nagyon aggasztják" a Gázából érkező jelentések. "Arra kértük az izraeli kormányt, hogy szolgáltassanak tényeket a mai történtekről" - mondta.

Azonnali tűzszünetre szólított fel a Közel-Keleten Ahmed Korei palesztin kormányfő és spanyol kollégája José Luis Rodríguez Zapatero. Madridi megbeszéléseik után Korei hangoztatta: Izraelnek fel kell hagynia a Gázai övezet támadásával, palesztin részről csak ezután történnek lépések a szélsőséges csoportok megzabolázására.
"Ha Izrael felhagy a palesztinok elleni támadásokkal, biztosan megbízható, komoly partnerre talál bennünk. A jelenlegi izraeli kormány nem vágyik a békére" - tette hozzá. Vendéglátója, José Luis Rodríguez Zapatero elítélte a Rafahba történt izraeli benyomulást, és azonnali tűzszünetre, valamint az útiterv néven ismert béketervhez való visszatérésre szólított fel.

Elfogadhatatlannak nevezte és elítélte szerdán Tony Blair brit kormányfő a Gázai övezetben folyó izraeli katonai műveletet. A brit kormányfő felszólította Izraelt a Gázai övezetben és Ciszjordániában állomásozó csapatainak kivonására. Ezt követően a nemzetközi közösség segítségével mérsékelt palesztinok felügyelete alá kerülhetnek vissza az említett területek - mondta. Tony Blair hozzátette, hogy mindenekelőtt egy, a végső megállapodáshoz elvezető tárgyalások újrakezdését lehetővé tevő folyamat megkezdésére van szükség.

Oroszország komolyan aggódik a Gázai övezetben történtek miatt - jelentette ki szerdán Moszkvában Alekszandr Jakovenko, az orosz külügyminisztérium képviselője. Izraelnek, mint bármely más államnak, joga van megvédelmezni állampolgárait - hangsúlyozta, utalva rá: Oroszország már számtalanszor kifejtette, hogy Moszkva elfogadhatatlannak tartja a terrorizmust, és szükségesnek véli a küzdelmet ellene. Moszkva véleménye szerint el kell kerülni az erő aránytalan bevetését, különösen ha az lakott övezetekben és polgári létesítmények ellen zajlik - hangoztatta Jakovenko.

[origo]/MTI