Izraeli katonák szerda hajnalban lelőtték az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális palesztin szervezet helyi vezetőjét a dzseníni menekülttáborban. Az izraeli erők legkevesebb húsz harckocsival és terepjáróval vonultak be két helikopter támogatása mellett a menekülttáborba - közölték palesztin biztonsági és egészségügyi források. Arafat amerikai csapatokat szeretne ütköző erőként az izraeliek és a palesztinok közé.

Az izraeli hadsereg folytatta a Gázai övezet déli részén álló rafahi menekülttáborban folytatott akciót is. Szerdára virradóra legkevesebb húsz palesztin sebesült meg, közülük ketten súlyosan - közölték palesztin egészségügyi források. Előző nap az izraeli hadsereg támadása során húsz palesztin vesztette életét és harmincan sebesültek meg a rafahi menekülttáborban.

Előzőleg szemtanúk arról számoltak be, hogy Gázánál, Necarim zsidó telep közelében kedd este robbanás történt, amelyek vélhetően izraeli harckocsikból leadott lövések követtek. Sebesülésekről nem érkeztek hírek.

A belga szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint Jasszer Arafat palesztin elnök azt kérte, hogy vezényeljenek amerikai csapatokat ütköző erőként az izraeliek és a palesztinok közé. Anne-Marie Lizin az RTBF közszolgálati rádiónak elmondta, hogy telefonon beszélt a palesztin vezetővel. Arra a kérdésre, hogy nemzetközi csapatokra gondolt-e, Arafat kijelentette: "Nem, ma az egyetlen gyors, hasznos és hatékony dolog amerikai csapatok felkérése lenne" - közölte a szenátornő. A rádió szerint Arafat kezdeményezte a telefonbeszélgetést.

Egy Rámalláhban közzétett közleményben a palesztin vezetés azt kérte, hogy a Sínai-félszigeten állomásozó nemzetközi erők, közöttük amerikai csapatok lépjenek közbe Rafahban. "A palesztin vezetés felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, a közel-keleti rendezést szavatoló kvartettet és az Egyesült Államokat, amelyek valamennyien katonai erőt állomásoztatnak a Sínai-félszigeten, hogy vessenek véget a Rafahban folyó tömeggyilkosságnak" - áll a közleményben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban helyi idő szerint kedden összeült, hogy az arab országok javaslatára megvitassa a házrombolások kérdését és követelje azok beszüntetését - közölték diplomáciai források.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter kedd este Madridban szemére vetette Ahmed Korei palesztin kormányfőnek, hogy semmit sem tesz a terrorizmus ellen. Spanyol kollégájával, Miguel Ángel Moratinosszal tartott sajtóértekezletén Szilvan Salom kijelentette: "Abu Ala (Ahmed Korei) sajnálatos módon visszautasította, hogy bármit is tegyen annak érdekében, hogy betartsák az a terror beszüntetésére vonatkozó palesztin ígéretet".

"Míg Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke hatalmon marad, sajnos nullával egyenlő annak az esélye, hogy olyan felelős és mérsékelt palesztin vezetés alakul, amely tárgyalni kíván a terror beszüntetéséről" - fogalmazott az izraeli diplomácia vezetője. Szilvan Salom elsődlegesnek nevezte a terrorizmus elleni harcot, olyan konkrét intézkedésekkel, mint a Hamász, az Iszlám Dzsihád és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális szervezetek pénzügyi, politikai és erkölcsi támogatásának befagyasztása.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes Washingtonban túlzónak nevezte a rafahi akció során lerombolt házak számával kapcsolatos híreket. "Javaslom, hogy igen óvatosan viszonyuljanak ezekhez a számokhoz" - jelentette ki Ehud Olmert újságírók előtt azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) jelentései szerint a múlt hét végén közel 90 házat romboltak le Rafahban és több mint ezren maradtak fedél nélkül. Hozzátette: csak olyan házakat rombolnak le, amelyben a terroristák által fegyvercsempészésre használt átjárók vagy alagutak vannak.

"Legalább 30 olyan esetről van tudomásunk, amikor az elmúlt huszonnégy órában palesztinok saját ház tetejét bontották le, hogy kárpótlást kapjanak az ENSZ-től" - közölte Daniel Ajalon, Izrael washingtoni nagykövete.