Perújrafelvételre kötelezte az olasz hatóságokat az Emberi Jogok Európai Bírósága egy magyar férfi büntetőügyében. Somogyi Tamást egy véres olaszországi bűncselekmény-sorozat sokadrangú vádlottjaként ítélték nyolc évre 1999-ben - távollétében. Az európai bíróság szerint az olasz igazságszolgáltatás nem adta meg a védekezési jogot a férfinak, és nem győződtek meg róla, hogy tud-e az ellene folyó eljárásról. Somogyi számára kártérítést is megítéltek Strasbourgban.

Jogsértően járt el az olasz igazságszolgáltatás a fegyvercsempészés miatt nyolc évre ítélt Somogyi Tamás ügyében az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint. Az olasz média szerdán ismertette a strasbourgi ítéletet. E szerint Itália megsértette a nemzetközi konvenciókat, mert a távollétében elítélt magyar férfinak nem adta meg a minden vádlottat alapvetően megillető védekezési jogot, s az eljáró bíróság - első fokon Riminiben, majd másodfokon Bolognában, végül a fellebbviteli bíróság - nem győződött meg arról, hogy Somogyinak volt-e tudomása az ellene Olaszországban indított perről, nem vizsgálta meg alaposan az ezzel kapcsolatos dokumentumokat. Az európai testület ezért egyhangúlag úgy döntött, hogy perújrafelvételre kérik az olasz hatóságokat. Emellett a magyar állampolgárnak kártérítést is megítéltek, ennek összegét azonban nem közölte az olasz média.

Somogyi Tamást 1999-ben ítélték el fegyvercsempészésért nyolc év börtönre Riminiben, majd egy évvel később Ausztriában vették őrizetbe, és az osztrákok adták ki őt Olaszországnak. Tavaly májusban hazaszállították, hogy - a kétoldalú megállapodásoknak megfelelően - büntetésének hátralévő éveit hazai börtönben tölthesse le.

Az ügy, amelyben Somogyi sokadrendű vádlottként szerepelt, egy gyilkosságokkal is súlyosbított bankrablássorozat, Olaszország történetének egyik legvéresebb bűnügye. A támadásokat a kilencvenes évek elején Bologna és Rimini térségében hajtották végre. A Fehér Fiat Uno bandájaként elhíresült bűnszövetkezetben több magas rangú bolognai rendőrtiszt is tevékenykedett. Az irányító Savi fivérek ma többszörös életfogytiglani büntetésüket töltik. Somogyit az egyik Savi erdélyi származású és a szigetvári férfi által korábban befogadott szeretője, Mikula Éva vallomása alapján ítélték el. A periratok szerint Mikula és Savi egyik magyarországi látogatásán - amikor Somogyival is találkoztak - jött létre bűnözői üzleti kapcsolat a két férfi között. Somogyi állítólag lőfegyvereket adott el a Savi családnak.

Az olasz idézések Somogyi állítása szerint nem érkeztek meg magyarországi címére. Így állítólag arról sem szerzett tudomást, hogy Itáliában nyolc évre elítélték fegyvercsempészés miatt. Ez csak akkor derült ki számára, amikor Ausztriában őrizetbe vették, kiadták az olaszoknak és a tolmezzói börtönbe került.

Az elítélt olasz és magyar ügyvédei az olasz igazságszolgáltatás lehetőségeit kimerítve fordultak a strasbourgi emberi jogi testülethez, jogorvoslást kérve, mivel megítélésük szerint a Somogyi elleni eljárás nem volt törvényes: nem biztosították neki sem a védekezés, sem a fellebbezés lehetőségét, számos formai hibát követtek el. Az olasz hatóságok figyelmen kívül hagytak egy 1993-ban kötött olyan kétoldalú egyezményt, amelynek értelmében magyar állampolgárt közvetlenül nem, csak a magyar igazságügy-minisztériumon keresztül idézhet be olasz bíróság, továbbá az idézést hibás személyi adatokkal küldték el Somogyinak, amivel szintén jogsértést követtek el.