Vurstlifelújításra toborozzák a síita harcosokat

Vidámpark felújítására toborozzák Moktada asz-Szadr feltételezett fegyveres követőit az iraki Kútban. A radikális imám híveinek napi öt dollárt fizetne az amerikai hadsereg a város határában álló viharvert vurstli megtisztításáért - írja a Los Angeles Times. Ha az összes eszközt nem tudják is helyreállítani, a park és az óriáskerék így is kellemes kikapcsolódást nyújthat majd a helyieknek, ráadásul a harcosok nem fegyvert, hanem lapátot forgatnak időközben. Legalábbis ezt reméli a helyi amerikai parancsnok.

Munkalehetőséggel kívánják eltéríteni a harcoktól a szélsőséges síita Mehdi-hadsereg feltételezett harcosait az iraki Kútban. Az amerikai hadsereg azt tervezi, hogy velük újíttatja fel a város határában álló, de mostanra igencsak leromlott állapotba került vidámparkot, amely valaha iraki családok ezreinek nyújtott kellemes kikapcsolódást a dodzsemmel, az óriáskerékkel és a vízesésekkel díszített zöldellő parkkal - írja a Los Angeles Times.

Az amerikaiak abban reménykednek, hogy az ellenséges harcosoknak nem lesz idejük lövöldözni, ha dolgozhatnak jó pénzért. Az újjáépítés több tucat embert foglalna le hetekre. A kúti beruházás az első olyan közmunka, amely Moktada asz-Szadr követőinek kínál munkalehetőséget a harc helyett. "Ezúttal AK-k és RPG-k helyett csákányokat és lapátokat forgathatnak" - közölte Leonard Kergosian százados. Az amerikai hadsereg több mint egymilliárd dollárt fektet be Irak-szerte a lepusztult infrastruktúra helyreállítására - írja a lap.

"Egyik kezünkben fegyvert fogunk, a másikkal integetünk"

A kúti vidámpark április eleje óta - amikor a radikális imám követői itt gyülekeztek az amerikaiak elleni támadások előtt - fosztogatók prédájává vált. A parkokat kecskepásztorok nyájai pusztítják, a tolvajok rendszeresen dömperekkel szállítják el a téglákat a park falából. A mérnökök szerint a létesítmény összes szórakoztatóeszközét nem tudják helyreállítani, de az óriáskerék és a szép, leanderes, pálmás park még menthető.

A síita felkelésben részt vevő városok közül egyedül Kútban sikerült hamar helyreállítani a rendet az amerikaiaknak. A 250 ezres város azóta viszonylag nyugodt, asz-Szadr helyi irodája pedig szétlőve, üresen tátong. A kúti amerikai parancsnokok szerint a településen sikerült megtalálniuk a halálos csapások és a gazdasági fejlesztések megfelelő kombinációját. "Egyik kezünkben fegyvert fogunk, a másikkal integetünk" - idézte a Los Angeles Times Mark Calvert ezredest.

Az utóbbi napokban azonban megszaporodtak a jelek, amelyek arra utalnak, baj készül. A városban járőröző amerikaiak egyre több új Szadr-poszterrel találkoznak, és a hétvégén két iraki férfi meghalt, amikor bombát próbáltak meg összeeszkábálni autójukban. Az ezredes a vidámpark-felújítással igyekszik a dolgok elébe menni, jóllehet már eddig is terveztek vagy véghez vittek különböző beruházásokat csatornaépítéstől kezdve iskolafelújításig. Az ezredes reméli, a vidámparkra vonatkozó speciális kérés megindítja a helyieket.

Öt dollár a napidíj

Már elő is terjesztette ajánlatát Szadr helyi képviselőjének egy népszerű kebabosnál a Tigris partján: ötven ember kapna napi öt dollárt azért, hogy megtisztítsa és parkosítsa a helyszínt. Két felügyelőnek napi 15 dollárt fizetnének, ők a munkásokat ellenőriznék. A hadsereg 100 dollár előleget is ígért, hogy a felügyelők be tudják szerezni a szükséges munkaeszközöket.

"Azt szeretném, ha az emberek nagyon jól dolgoznának nekem... Minden nap eljövök és megnézem, hogyan haladnak. Ha gond van, téged kereslek meg" - mondta Calvert Kasszim Klafnak, aki kuncogva csak annyit közölt: "Abu Graib - na nem". Az iraki megígérte, hogy összeszedi a megfelelő mennyiségű embert a munkára, de az ezredes kérdésére, hogy kik a felelősek az utóbbi idők heves támadásaiért, nem volt hajlandó válaszolni - írja az amerikai lap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK