Felülvizsgálják a brit parlament biztonsági rendszerét

A londoni parlament biztonsági rendszerének teljes körű és sürgős felülvizsgálatát rendelte el a brit belügyminiszter azután, hogy - a hónapok óta érvényben lévő emelt szintű terrorkészültség ellenére - hivatalosan is súlyos biztonsági incidensnek minősített támadás érte szerda délután a kormányfőt az alsóházban.

Tony Blair éppen a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai félórájában beszélt, amikor az ülésterem VIP-galériájáról több, lila porral megtöltött gumióvszert dobtak be rá az elvált apák láthatási jogainak törvényi erősítéséért küzdő radikális jogvédő szervezet, a Fathers 4 Justice tagjai.  A bedobott óvszerek közül az egyik Blair hátán csattant, utána jól láthatóan lila por terjedt szét a teremben.

Forrás: EPA
Blair hátán csattant a lila porfestékkel töltött óvszer

A miniszterelnök igyekezett tréfára venni a dolgot. Egy szerda esti fogadáson, amelyet a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián tartottak, ingujjban és nyakkendőben jelent meg, mondván: zakóját tisztítóba kellett adni.

A belügyminisztérium és a Scotland Yard korántsem tekinti tréfának a történteket, és már szerda este megkezdődött a londoni parlament épületét védő biztonsági rendszer teljes felülvizsgálata. A vizsgálat részben arra is irányul, hogy a képviselők és a parlament személyzete miért nem követték az ilyen esetekre kidolgozott eljárásrendet.

Szakértők szerint a helyes eljárás az lett volna, ha az ajtókat bezárják, és mindenki a teremben marad, amíg a por esetleges fertőző mivoltát az első gyorsvizsgálat ki nem zárja. Nem sokkal a támadás után kiderült egyébként, hogy az óvszerekben ártalmatlan, színezett liszt volt.

A csütörtöki brit bulvársajtó az incidenst tálalva mindazonáltal nem takarékoskodott a bombasztikus főcímekkel. A The Sun, a legnagyobb tömeglap "Mind meghalhattak volna" első oldalas főcímmel jelent meg, mellette fotóval, amely Blairt és kabinetjének vezető tagjait ábrázolja, abban a pillanatban, amikor a kormányfő hátán szétcsattan a porral töltött gumi.

Az incidensért a felsőház egyik tagja viseli a fő felelősséget. Mint kiderült, Lin Golding bárónő - a parlamenti biztonsági előírások durva megsértésével - egy jótékonysági árverésen bocsátott áruba alsóházi belépőket, amelyekhez így jutottak hozzá minden előzetes biztonsági ellenőrzés nélkül a szerdai támadók.

Az ülésterem feletti, mindenki által látogatható nyilvános galériát éppen nemrég szigetelték el légmentesen a képviselői padsoroktól egy 600 ezer font költséggel kialakított üvegfallal az emelt szintű terrorkészültség jegyében, de a fal nem takarja a VIP-galériát, ahol a képviselők vendégei és magas rangú, meghívott látogatók követhetik figyelemmel az üléseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK