A határozott nemzetközi tiltakozás ellenére Izrael csütörtökre virradóra folytatta a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttábor elleni katonai hadműveletet.

Egy izraeli helikopterről kilőtt rakéta csütörtökre virradóra három palesztint ölt meg Rafahban - közölték palesztin biztonsági források. Szemtanúk szerint egy korábbi rakétatámadás több embert megsebesített és lerombolta egy Kanada által finanszírozott oktatási központ épületét Rafah Tell asz-Szultan negyedében. Az izraeli katonák csütörtökre virradó éjszaka Rafah Brazil negyedébe is behatoltak fegyvercsempészésre használt alagutak után kutatva.

Ciszjordániában Túl-Karm közelében izraeli katonák szerda este lelőttek egy fegyveres palesztint, egy izraeli arabot pedig megsebesítettek. A hadsereg szerda este behatolt a dzseníni menekülttáborba is, ahol egy palesztin aktivista házát vették körül. Több ezer palesztin tüntetett Gáza városában szerda este a Hamász radikális mozgalom zöld zászlai alatt az izraeli akciók ellen. Ezer tüntető vonult fel a ciszjordániai Rámalláhban is. Tel-Avivban mintegy kétszáz izraeli baloldali tüntető szintén az utcára vonult: a tiltakozó felvonulást a rendőrség feloszlatta, nyolc személyt őrizetbe vettek.

Egyesült Államok szerda este keményen bírálta az izraeli katonai műveleteket. "Azt hiszem, hogy az izraeli védelmi erőknek az elmúlt napokban Gázában végrehajtott akciói problémát okoztak és súlyosbították a helyzetet, s úgy vélem, hogy sokkal nehezebbé tették az előrehaladást a békefolyamatban" - jelentette ki Colin Powell szerdán újságírók előtt. A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli akciók nem szolgálják a békét és a biztonságot.

Határozatban szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa is Izraelt a házrombolások beszüntetésére. Az Egyesült Államok tartózkodásával elfogadott dokumentum elítéli a polgári személyek halálát, felszólítja Izraelt az erőszakos cselekmények beszüntetésére és mély aggodalmát fejezi ki a rafahi menekülttáborban fedél nélkül marad palesztinok helyzete miatt. A világszervezet adatai szerint mintegy 1600 palesztin vesztette el otthonát májusban a házrombolások miatt, amelyeket Izrael a palesztin fegyveresek leverésével és a fegyvercsempészet megakadályozásával indokol.

Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója üdvözölte a határozat elfogadását, amely szavai szerint "az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett bűnöknek az egész nemzetközi közösség által történő egyértelmű elítélését" jelenti. A tanácsadó üdvözölte azt is, hogy az Egyesült Államok nem vétózta meg a határozatot.

Dan Gillerman, Izrael állandó ENSZ-képviselője viszont csalódottságának adott hangot az amerikai vétó elmaradása miatt és közölte: Izrael "továbbra is megtesz mindent, amit tennie kell, hogy megvédelmezze polgárait".

A szavazás előtt Kofi Annan ENSZ-főtitkár is gázai övezetbeli katonai műveletek beszüntetésére szólította fel Izraelt és elítélte a békés palesztin tüntetők megölését. Újságíróknak elmondta: beszélt Colin Powell amerikai külügyminiszterrel és Condoleezza Rice-szal, George Bush amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával, és telefonhívást kapott Jasszer Arafat palesztin elnöktől, aki kérte, hogy az ENSZ és a nemzetközi közösség tegyen valamint.

Az izraeli akciókat elítélte Brian Cowen, az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Írország külügyminisztere, valamint Paul Martin kanadai miniszterelnök is. A szerdai izraeli támadásoknak legkevesebb tizennégy halottja és több mint ötven sebesültje volt a Gázai övezetben.