Az izraeli ügyészség szerint ötszörös életfogytiglani börtönbüntetést kellene kiszabni Marván Bargútira, a palesztin intifáda kirobbantójára, vezető palesztin politikusra. Bargútit egyebek mellett azzal vádolják, hogy több, izraeliek elleni terrorcselekményhez is köze volt. A férfit sokan Arafat utódjának tekintik.

Ötszörös életfogytiglani börtönbüntetést kért csütörtökön az izraeli ügyészség Marván Bargútira, a palesztin lázadást kirobbantó vezérre. A bíróság június 6-án hirdet ítéletet.

Az ügyészség azzal vádolta Bargútit, hogy ő a felelős azoknak a terrorcselekményeknek és merényleteknek a kiterveléséért, amelyek összesen 26 izraeli állampolgár életét oltották ki. Bírósági források szerint a tel-avivi kerületi bíróság csak öt esetben látta bizonyítottnak Bargúti bűnösségét.

Marván Bargúti, a palesztin felkelés vezére, a Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres csoport vezetője a Gázai övezetben. Sokan Jasszer Arafat palesztin elnök utódját látják benne.

A palesztin politikus a bíróság előtt kijelentette: nem fogadja el az izraeli bíróság illetékességét ügyében, így annak ítéletét sem, amelyet amúgy negyvenötödik születésnapján hirdetnek majd ki. Bargúti szerint felette, mint megválasztott palesztin tisztségviselő felett, az izraeli bíróság nem ítélkezhet. Az intifáda - a palesztin felkelés - nem fejeződik be, amíg véget nem ér a megszállás a palesztin területeken - mondta. Ameddig a palesztin anyák sírnak, addig fognak sírni az izraeli anyák is - jelentette ki Bargúti.

Közben a Gázai övezetben palesztin szélsőségesek azzal fenyegetőznek, hogy izraeli katonákat fognak elrabolni, hogy azután kicseréljék őket Bargútiért.